29

‘Majesteitsschennis moet kunnen’

Majesteitsschennis is uit de tijd en daarom wil D66 het afschaffen

D66 lanceert in het VARA-programma PAUW een wetsvoorstel voor afschaffing majesteitsschennis


Mensen die de koning beledigen, riskeren een celstraf van maximaal vijf jaar en kunnen hun kiesrecht verliezen. Verhoeven wijst erop dat belediging, smaad, laster en het aanzetten tot haat al strafbaar zijn. Iedereen kan daarvan aangifte doen, ook de koning, stelt hij. Een specifieke wet of strafmaat voor de koning vindt Verhoeven niet nodig.

Een straf kan nu al worden verhoogd als het openbaar gezag of een ambtenaar in het geding is. Daar zou de koning ook onder kunnen vallen, aldus Verhoeven. Bovendien weegt de vrijheid van meningsuiting en het recht op betoging zwaarder dan een achterhaald verbod op majesteitsschennis, vindt de D66’er, die nu aan de slag gaat met het initiatiefwetsvoorstel.

‘Fuck de Koning’
De zaak is aan het rollen gebracht door activist Abdulkasim Al-Jaberi. Het OM wilde hem vervolgen wegens majesteitsschennis, hij riep ‘fuck de koning’ en zorgde daarmee voor veel opwinding. 

Het OM trok die vervolging uiteindelijk in maar daarmee was het debat nog niet ten einde. In de uitzending van PAUW van dinsdagavond, ging Gert-Jan Segers (ChristenUnie) in debat met Kees Verhoeven (D66) over majesteitsschending en mogelijke afschaffing ervan.

Trouw.nl: D66 wil af van verbod majesteitsschennis

Geef een reactie

Laatste reacties (29)