Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Majesteitsschennis moet kunnen'

  •  
20-05-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Keesje_300.jpeg
Majesteitsschennis is uit de tijd en daarom wil D66 het afschaffen
D66 lanceert in het VARA-programma PAUW een wetsvoorstel voor afschaffing majesteitsschennis
300_fuck
Mensen die de koning beledigen, riskeren een celstraf van maximaal vijf jaar en kunnen hun kiesrecht verliezen. Verhoeven wijst erop dat belediging, smaad, laster en het aanzetten tot haat al strafbaar zijn. Iedereen kan daarvan aangifte doen, ook de koning, stelt hij. Een specifieke wet of strafmaat voor de koning vindt Verhoeven niet nodig.
Een straf kan nu al worden verhoogd als het openbaar gezag of een ambtenaar in het geding is. Daar zou de koning ook onder kunnen vallen, aldus Verhoeven. Bovendien weegt de vrijheid van meningsuiting en het recht op betoging zwaarder dan een achterhaald verbod op majesteitsschennis, vindt de D66’er, die nu aan de slag gaat met het initiatiefwetsvoorstel.
‘Fuck de Koning’ De zaak is aan het rollen gebracht door activist Abdulkasim Al-Jaberi. Het OM wilde hem vervolgen wegens majesteitsschennis, hij riep ‘fuck de koning’ en zorgde daarmee voor veel opwinding. 
Het OM trok die vervolging uiteindelijk in maar daarmee was het debat nog niet ten einde. In de uitzending van PAUW van dinsdagavond, ging  Gert-Jan Segers (ChristenUnie) in debat met Kees Verhoeven (D66) over  majesteitsschending en mogelijke afschaffing ervan.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.