Laatste update 19:24
34

Makelaars verhuren massaal ‘niet aan buitenlanders’

Niet alleen uitzendbureaus maken zich op grote schaal schuldig aan discriminatie, ook makelaars en directe verhuurders weren Nederlanders met een migratieachtergrond bij het verhuren van woningen. Dat blijkt uit onderzoek van De Groene Amsterdammer. Woningzoekenden met een niet-Nederlands klinkende naam delven het onderspit.

Journalisten van De Groene reageerden onder verschillende namen, Rachid en Jaap, op 250 aangeboden huurwoningen. Daarbij stelden zij de vraag of de woning nog beschikbaar is en de woning bezichtigd mocht worden. Rachid kreeg 116 keer een uitnodiging, Jaap 162 keer. Directe verhuurders maakten zich vaker schuldig aan die discriminatie dan makelaars.

Ook werden vijftig makelaarskantoren in heel Nederland gebeld. De journalisten hielden de makelaars voor dat ze naar het buitenland verhuisden en daarom een huurder zochten voor hun huis. Aan de makelaars werd gevraagd om niet te verhuren aan mensen met een migratieachtergrond. Van de 50 makelaars hadden er maar liefst 46 geen enkel probleem met het verzoek. Een van hen deed er zelfs nog een schepje bovenop en zei zelf ook ‘geen Indiërs’ in huis te willen omdat het hele huis dan ‘naar een wokpan ruikt’. Van de discriminerende makelaars discrimineerden er 31 zonder blikken of blozen, en 15 lieten wel weten dat het niet toegestaan was, maar deden het toch. Slechts vier gaven direct aan niet mee te werken aan het discriminerende verzoek.

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) zegt geschokt te zijn door de uitkomst van het onderzoek: ‘Makelaars weten heel goed dat ze geen onderscheid mogen maken op basis van afkomst of religie. Wie discrimineert moet keihard worden aangepakt, desnoods bij de tuchtrechter.’

Minister Kajsa Ollongren (D66), verantwoordelijk voor het woningbeleid, spreekt van een ‘bedroevend’ onderzoek en roept slachtoffers op aangifte te doen van discriminatie. Ook wil ze dat de branche zelf strenger optreedt tegen het wangedrag van de makelaars en verhuurders.

Lees hier het onderzoek van De Groene Amsterdammer

Bron: NOS / cc-foto: WJBRAPS

Geef een reactie

Laatste reacties (34)