20

Maker Project X Haren-teaser: ‘Media maakten het groot’

18-jarige vakkenvuller maakte als eerste wervende clip voor Haren

Een 18-jarige vakkenvuller bij Albert Heijn in Groningen maakte op zaterdag 8 september de eerste ‘teaser’ voor Project X Haren. Hij zette dat filmpje op Youtube met de toevoeging ‘Komt allen’ en daarna op de Facebook-pagina van het event. De 35 seconden durende clip is inmiddels meer dan 170.000 keer bekeken. Is Project X Haren, dat twee weken later finaal uit de hand liep, hiermee begonnen?


Hij had er duidelijk niet op gerekend nog eens geconfronteerd te worden met zijn creatieve uitspatting die de wereld overging. “Ik sta er van te kijken dat u dit telefoonnummer heeft gevonden,” zegt Jasper Slofstra uit Roden enigszins beduusd als we hem bij zijn moeder thuis bellen. Hij erkent zonder aarzeling dat hij degene is die de eerste teaser heeft gemaakt. De rest van de informatie komt er slechts beetje bij beetje uit. Hij lijkt niet graag over zijn betrokkenheid te praten.

“Het begon als grapje. Ik werd voor het evenement uitgenodigd door een paar vrienden. Op dat moment hadden zich zo’n 700 mensen aangemeld. Het is de eerste keer dat ik zo’n filmpje maakte. Ik woon zo’n twintig kilometer bij Haren vandaan en het leek me leuk als hier in de buurt eens wat gebeurde. Anders had ik het niet gedaan.”

Of hij Merthe kent? Hij aarzelt even. “Nee. Ik weet ook niet wie er mee begonnen is.” De politie, noch iemand anders heeft hem benaderd. “Alleen wat vrienden weten dat ik de teaser gemaakt heb.”

Jasper, die een HBO-opleiding Communicatie-systemen afbrak, heeft de film ‘Project X’ gezien waar het plan voor het illegale ‘feest’ op gebaseerd is maar had nooit gedacht dat het in Haren zo’n omvang zou krijgen. Spijt heeft hij er niet van. “Het komt niet door mijn filmpje dat het zo groot is geworden.”
Maar dat is toch 170.000 keer bekeken?
“Ja, maar dat gebeurde pas toen NOS, Telegraaf, Geenstijl en zo er aandacht aan besteden. Voor die tijd had het slechts vijfhonderd views.”

De statistieken van YouTube onderbouwen dat. Pas als media op dinsdag 18 september naar zijn clipje, gebaseerd op de song Allermooiste Feestje van Yellow Claw linken, vliegt de teller omhoog.

Zelf bezocht hij Haren ook op vrijdagavond. “In het begin was het leuk maar al snel sloeg het om. Ik was met een vriend. We zijn weggegaan toen de ME in actie kwam.”

Na afloop van het interview twittert Jasper verbolgen:

 “Net gebeld door iemand van @Joop_nl, soort kruisverhoor over #ProjectXHaren ‘omdat ik als één van de eersten er bij was’.” Een vriend wil meer weten van het het gesprek. Jasper antwoordt: “Waarom ik het filmpje gemaakt heb, of ik er geweest ben, of ik merthe kende, of ik de eigenaar van de event pagina ken. Omdat ik het grappig vond. Meer heb ik die man niet gezegd, wat een verschrikkelijke persoonlijkheid.

Zie ook: ‘Het leek me een leuke grap’

foto: Facebook

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (20)