Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Malala (17) krijgt Nobelprijs voor de Vrede

  •  
10-10-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
153 keer bekeken
  •  
malala300_02.jpg
Jonge vrouw die de Taliban trotseerde en een aanslag overleefde - samen met Kailash Satyarthi - geëerd met Vredesprijs voor 'strijd tegen de onderdrukking van kinderen en voor het recht op onderwijs'
De Pakistaanse activiste Malala Yousafzai (17) en de Indiër Kailash Satyarthi hebben de Nobelprijs voor de Vrede 2014 gewonnen voor ‘hun strijd tegen de onderdrukking van kinderen en jonge mensen en voor het recht op onderwijs voor alle kinderen’. Dat heeft het Noorse Nobelcomité in Oslo zojuist bekend gemaakt. Met haar 17 lentes is Malala de jongste winnaar ooit van de Nobelvredesprijs.
Het comité had de keuze uit maar liefst 278 kandidaten, waaronder 47 organisaties, een clausule in de Japanse grondwet, en de klokkenluiders Edward Snowden en Chelsea Manning. Vorig jaar werd de prijs nog toegekend aan de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW), die in Den Haag zetelt. Aan een Nobelprijs is een bedrag van 8 miljoen Zweedse kroon (880.000 euro) verbonden.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.