18

Malala Yousoufzai wint Sacharovprijs

Kijken: Malala bij The Daily Show 

De Sacharovprijs is donderdagochtend toegekend aan de 16-jarige Pakistaanse Malala Yousafzai. De jonge voorvechtster van mensenrechten overleefde een jaar geleden een aanslag van de Taliban.

De Sacharovprijs is de belangrijkste mensenrechtenprijs van Europa en wordt sinds 1988 uitgereikt door het Europees Parlement. Andere genomineerden waren dit jaar klokkenluider Edward Snowden en een groep dissidenten uit Wit-Rusland. Juryvoorzitter Joseph Daul in een verklaring over de keuze voor Malala:

Vandaag willen we de wereld te laten weten dat we onze hoop op een betere toekomst hebben gevestigd op jonge mensen als Malala Yousafzai. Voor de meesten van ons is onderwijs de sleutel tot het openen van het universum. Terwijl wij het voor lief nemen, kreeg zij een kogel te verduren omdat zij ervoor opkwam. (…) Ik hoop dat ze morgen de Nobelprijs voor de vrede wint, want die verdient ze.

Malala werd al in 2011 genomineerd voor The Internationa Children’s Peace Prize, vanwege haar moedige inzet voor de basisrechten van kinderen en vrouwen in Pakistan. Ze is nu ook genomineerd voor de Nobelprijs voor de vrede. Die wordt morgen uitgereikt.

Dinsdag was de jonge Pakistaanse te gast in The Daily Show, naar aanleiding van het verschijnen van haar biografie. Talkshowhost Jon Stewart toonde zich danig onder de indruk.

Geef een reactie

Laatste reacties (18)