3

Maleisië heeft nieuwe heldin die strijdt voor vrijheid

VIDEO: De 65-jarige Annie Ooi doorstond vier traangasacties en verscheidene waterkonnen voor eerlijke verkiezingen in haar land

Met een bloem en een flesje water in de hand trok Annie Ooi zaterdag samen met tienduizenden demonstranten door de straten van Kuala Lumpur. De gepensioneerde Engels lerares is haar regering beu die geen eerlijke verkiezingen mogelijk maakt en haar bevolking ook nog eens verbiedt om daar tegen te demonstreren. Ooi ging de strijd aan met haar leven en moedigde andere demonstranten aan niet weg te rennen voor het gas en het water van de overheid. Voor die actie werd ze door Maleisiërs omgedoopt tot ‘Maleisische dame van de vrijheid’ en filmmaker Bannai Roo maakte een schitterende ode voor deze strijdlustige vrouw.

[Bersih 2.0] Malaysian Lady of Liberty 2.0 from Bannai Roo on Vimeo.

Anders dan vele andere demonstranten had Ooi een geel shirt aangetrokken. Ze zwichtte niet voor haar regering die duidelijk had gemaakt dat mensen gehuld in de kleur van de ‘Bersih demonstratie’ opgepakt zullen worden. Rondlopend door de menigte vroeg Ooi aan andere demonstranten waarom ze zich aan die opdracht hadden gehouden.

Waarom zijn we zo bang voor onze eigen mensen en ons eigen land”, zei ze volgens één van de mensen die haar op straat tegenkwam.

De Bersih 2.0 rally is het vervolg op de grote demonstratie in 2007 voor eerlijke verkiezingen. De rally wordt ondersteund door de drie grootste oppositiepartijen in het land, waaronder door voormalige president Ambiga Sreenevasan. De Bersih coalitie eist dat de kieslijst wordt opgeschoond, stemmingen per post worden hervormd, onuitwisbare inkt wordt gebruikt en dat er een campagneperiode van minimaal 21 dagen wordt ingevoerd zodat alle partijen vrije toegang hebben tot alle media en dat er een einde wordt gemaakt aan de verkiezingsfraude. De Bersih coalitie riep de bevolking opnieuw op te demonstreren omdat de regering nog altijd geen gehoor heeft gegeven aan deze eisen.

De demonstratie die door tienduizenden demonstranten werd gesteund, werd hard neergeslagen door de politie. Ooi doorstond vier traangasacties en verscheidende waterkanonnen. Volgens ooggetuigen riep ze op dat moment andere actievoerders op niet weg te rennen, maar te blijven staan. De regering arresteerde uiteindelijk meer dan duizend demonstranten.

The Malaysian Insider: ‘Lady of Liberty’ at Bersih march draws online support

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (3)