Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Mali geen nieuw Afghanistan'

  •  
14-01-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
mali_300_01.jpg
Franse interventiemacht stuit op felle weerstand jihadisten ... Rebellenleider dreigt met aanslagen
Volgens minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius gaat de Franse interventie in Mali enkele weken duren en is een langere strijd, zoals in Afghanistan uitgesloten.
Update dinsdag 15 januari Hollande gaat meer Franse troepen naar Mali sturen. Er zijn nu 750 Franse militairen in het noorden van Mali. Dat worden er de komende weken 2500. Het duurt volgens Hollande nog zeker een week voor de Fransen steun krijgen van West-Afrikaanse troepen. Regionale leiders overleggen vandaag over bij bijdrage aan de interventie.
Eerder
De interventie was noodgedwongen, zegt NOS-correspondent Ron Linker , alleen al omdat er zo’n zesduizend Fransen in Mali wonen. Inmiddels hebben andere landen en de NAVO steun uitgesproken voor de militaire operatie tegen de islamisten die vorig jaar het noorden van het land innamen.
De islamisten zijn prompt een offensief begonnen en hebben Diabaly ingenomen, een stadje waar, met omliggende dorpen meegerekend, zo’n 35.000 mensen wonen. Diabaly kwam vorig jaar in het nieuws omdat soldaten van het regeringsleger, dat nu gesteund wordt door Frankrijk, er 16 ongewapende predikers standrechtelijk executeerden. Ondertussen proberen tienduizenden burgers het geweld te ontvluchten. Ze verhalen van de gruwelijke manier waarop de islamisten in het noorden van het land huishouden (zie video).
Frankrijk hoopt ondertussen dat meer landen zich bij de interventiemacht zullen voegen, meldt France 24. De Verenigde Staten en Groot-Brittannië hebben al logistieke steun toegezegd. Ook Duitsland is bereid hulp te bieden maar sluit militaire steun uit. Het Duitse magazine Der Spiegel is er echter niet gerust op. Volgens Der Spiegel loopt Duitsland door de steun risico doelwit te worden van terroristen die hebben gewaarschuwd toe te zullen slaan in Europa. Ook heeft het blad weinig fiducie in de toezegging dat de operatie slechts kort zal duren. Nederland steunt Frankrijk maar minister Timmermans sluit militaire betrokkenheid uit.
Mali is een politiek wespennest waar verschillende groeperingen elkaar in wisselende coalities bestrijden. Zo heeft de leider van de MNLA, een afscheidingsbeweging van Toearegs, nu hulp aan Frankrijk aangeboden om de islamisten uit het noorden te verdrijven. De MNLA heeft vorig jaar de jihadisten juist geholpen bij de verovering van het noorden. De jihadisten maakten gebruik van een machtsvacuum dat ontstond na een staatsgreep in maart vorig jaar. Op het ogenblik regeert in Mali een interim-kabinet met steun van het leger. Alleen weet niemand precies wie het leger leidt.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.