162

Mali is drie dagen in nationale rouw

Gewapende mannen hebben aanval uitgevoerd op luxe hotel in Malinese hoofdstad ... 21 overledenen...tien dagen noodtoestand uitgeroepen door president Keïta

In Mali is er na de terroristische aanslag drie dagen van nationale rouw door de president Ibrahim Boubacar Keïta uitgeroepen. Ook is er een noodtoestand ingesteld voor tien dagen. Dit naar aanleiding van de gijzeling van vrijdag in het Radisson hotel in Bamako, de hoofdstad van Mali. Daarbij zijn ten minste 170 mensen gegijzeld en 21 van hen hebben het niet overleefd, inclusief twee van de aanslagplegers.

De gijzeling was van 140 gasten en 30 hotelmedewerkers. De aanslag is uitgevoerd door de terreurgroep al-Mourabitoun (gevormd door Touareg en Arabieren) samen met al-Qaeda. Het Malinese leger is momenteel op zoek naar handlangers van de gijzelaars. Hieronder een overzicht van de gebeurtenissen van vrijdag.

Het hotel bevindt zich even ten westen van het stadscentrum, in een gebied met veel ambassades en diplomatenwoningen. Het noorden van Mali werd in 2012 tijdelijk bezet door terroristen die gelieerd zouden zijn aan Al-Qaida. Sindsdien zijn ze door een internationale troepenmacht uit het gebied verdreven. Sindsdien vinden er sporadisch nog aanvallen plaats. In maart van dit jaar vielen terroristen een restaurant in Bamako aan, daarbij vielen vijf doden.

Sinds maart 2014 zijn enkele honderden Nederlandse militairen gestationeerd in Mali. Zij bevinden zich echter op een paar honderd kilometer van de hoofdstad, in Gao. Volgens een woordvoerder van Defensie is het ‘niet waarschijnlijk’ dat in het aangevallen hotel Nederlanders aanwezig zijn. 

De Amerikaanse ambassade in Bamako laat op Twitter weten op de hoogte te zijn van een schietpartij in het hotel en adviseert mensen een veilig heenkomen te zoeken.

Update 10.50 uur: Het management van de hotelketen heeft in een verklaring laten weten op de hoogte te zijn van wat zich afspeelt in hun hotel. Volgens hun informatie houden twee terroristen de 170 mensen gegijzeld op de zevende etage van het gebouw. 

Update 11.20 uur: Reuters meldt dat de terroristen enkele gijzelaars die in staat waren koranverzen te citeren het hotel mochten verlaten. Dat hebben veiligheidsmedewerkers van het hotel aan het persbureau laten weten. 
Bij de aanval op het hotel, die om 7 uur ’s ochtends begonnen, zijn ten minste twee beveiligers gewond geraakt. Vooralsnog is onbekend of er verder nog slachtoffers zijn. Ook is niet duidelijk bij welke groepering de terroristen horen.

Update 11.40 uur: CNN meldt dat er volgens een VN-medewerker bij de gijzelingsactie drie doden zijn gevallen: twee Malinese en een Franse burger. 

Update 13.00 uur: Veiligheidstroepen hebben het hotel bestormd. Daarbij zijn inmiddels 80 gijzelaars bevrijd, meldt de Malinese staatstelevisie. 

Update 13.40 uur: De gijzeling in het hotel is nog altijd gaande. De Franse Gendarmerie Nationale laat weten dat speciale eenheden onderweg zijn naar de Malinese hoofdstad om assistentie te verlenen bij de bevrijding van de gijzelaars.
Volgens een van de inmiddels bevrijde gijzelaars spreken de terroristen onderling Engels, aldus Reuters.

Update 14.50 uur: Volgens een woordvoerder van het hotel worden er nog altijd 137 mensen gegijzeld. Amerikaanse special forces zijn inmiddels gearriveerd en maken zich op het hotel binnen te vallen.

Update 18.00
De gijzeling in het hotel is voorbij, al zijn de speciale eenheden van het Malinese leger nog steeds bezig met het overmeesteren van de militanten. Twee van hen zijn door het leger gedood, hoeveel extremisten er verder nog in het hotel zijn, is onduidelijk. Ook is onduidelijk of er doden onder de gijzelaars zijn gevallen.

Dit bericht wordt aangevuld

Kaart: BBC

Geef een reactie

Laatste reacties (162)