0

Malinese burgers versterken milities om Toeareg te verdrijven

Rebellen in het noorden schikken tegelijkertijd in om een door het Westen gesteunde militaire interventie te voorkomen

Burgers in Mali sluiten zich massaal aan bij gewelddadige milities om de Toeareg-rebellen in het noorden te verdrijven. De milities zijn boos op de VN Veiligheidsraad die onlangs de beslissing nam pas volgend jaar een militaire interventie te overwegen. Volgens de burgers zal die actie veel te laat komen. Ze vinden dat er nu tegenstand nodig is omdat de Toeareg zich in het noorden uitbreiden.

De militaire milities zijn boos op het opschorten van de beslissing door de VN. Ook is de suggestie gewekt dat de Malinese overheid de Toeareg autonomie zal aanbieden in ruil voor hun steun om tegen Al-Qaida te vechten.

Woensdag beloofden de Toeareg-rebellen niet langer een onafhankelijke staat na te streven. Ook de extremistische islamitische groeperingen in het gebied zouden nu geweld afzweren. De groepen besloten deze concessie te doen om een militaire interventie, gesteund door het Westen, te voorkomen.

In Burkina Faso waar de onderhandelingen plaatsvonden zei president Alassana Ouattara van Ivoorkust dat een Afrikaanse troepenmacht met mandaat van de VS volgend jaar zou kunnen interveniëren in Noord-Mali.  

In mei dreigde een humanitaire ramp in Mali nadat Toeareg-rebellen met flink geweld het noorden hadden veroverd. Meer dan 400.000 mensen moesten gedwongen hun huis verlaten. Het land is sinds maart 2012 stuurloos geworden toen president Amadou Tourmani Toure door een staatsgreep werd afgezet. Dat maakte de weg vrij voor de Toeareg-rebellen om de macht te grijpen.

The Guardian: Mali civilians vow to take up arms against Islamist extremists

Nederlands Dagblad: Separatisten Mali schikken in

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (0)