Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Malta: woede over scheiding-vraag op eindexamen

  •  
22-05-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
flickr_divorce_300.jpg
In Malta wordt nog gestreden voor het recht op echtscheiding. Tegenstanders pogen de jeugd te beïnvloeden via het schoolexamen
Een eindexamenvraag over echtscheiding heeft in Malta voor grote controverse gezorgd. Op het eindexamen ‘Religie’ werden scholieren gevraagd naar hun mening over scheiding. Een positief antwoord zou bestraft worden met puntenaftrek, zo kregen ze van verschillende docenten te horen. De pro-scheiding-beweging heeft woedend gereageerd, schrijft de Times of Malta. Malta is één van de laatste drie landen ter wereld waar echtscheiding bij wet niet mogelijk is.
Malta, lid van de EU, is een zwaar katholiek land waar wettelijke scheiding nog niet mogelijk is. Echtparen kunnen slechts scheiden van tafel en bed. Ze blijven dan officieel getrouwd en kunnen niet hertrouwen. Bovendien moeten ze eerst een poging tot bemiddeling accepteren die vier maanden in beslag neemt. Een andere optie om officieel uit elkaar te gaan is het huwelijk nietig te laten verklaren maar dat kan alleen bij aantoonbaar overspel, onenigheid over het krijgen van kinderen of verminderde toerekeningsvatbaarheid.
In het land wordt door de socialisten politieke strijd geleverd om het recht op echtscheiding door te voeren. De conservatieven doen er alles aan om dat tegen te houden en gebruiken daarvoor nu zelfs de schoolexamens.
Ouders van de scholieren trokken aan de bel, zo schrijft de Times of Malta. Op één school werd ook een peiling onder de leerlingen gehouden over de vraag of het recht op scheiden wenselijk is. Antwoorden met ‘ja’ zou betekenen dat het huwelijk van je ouders in de problemen was, zo vertelden de jongeren thuis.
De Malta Divorce Movement sprak op een persconferentie schande van deze poging om de jeugd in te zetten in de campagne tegen echtscheiding.
Een dag later ontstond opnieuw beroering nadat de tegenstanders van scheiding de vrouwen van het eilandstaatje in de Middellandse Zee een brief stuurden. Daarin werd gewaarschuwd voor de gevolgen van het mogelijk maken van scheiding: hun mannen zouden makkelijker weglopen en hen achterlaten met de kinderen.
De vrouw van de leider van de Arbeiderspartij in het land, voorstander van scheiding, reageerde hierop door te spreken op een bijeenkomst van de Divorce Movement. Ze sprak haar “walging” uit over de brief, die discriminerend was voor vrouwen en ‘hun intelligentie beledigde’. Ook sprak ze haar zorg uit dat mensen geen scheiding zien tussen kerk en staat en dat de tegenstanders van scheiding hier handig gebruik van maken.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.