40

Man die filmde hoe agent werd doogeschoten heeft spijt

'Als ik het over kon doen, had ik dat filmpje nooit online gezet … het was een stomme reflex'

De man die de video op internet plaatste waarop te zien is hoe de agent Ahmed Merabet wordt doodgeschoten voor het redactiegebouw van Charlie Hebdo, heeft spijt van zijn actie.

In een interview met The Associated Press vertelt Jordi Mir dat hij de video online had gezet uit angst en een ‘stomme reflex’ als gevolg van jarenlange aanwezigheid op social media.

Ik was volledig in paniek”. Ik moest met iemand praten, maar ik was alleen thuis en toen plaatste ik het op Facebook. Dat was mijn fout.

Volgens zijn verhaal wilde hij het filmpje er een kwartier later weer afhalen, maar toen was het al te laat. Het was al op Youtube gezet en een uur later was het op televisie. 

De video maakte een golf van verontwaardiging los over de hele wereld, maar bereikte ook de familie van de overleden agent die er woedend over was. “Ik zag hem afgeslacht worden en hoor hem nu elke dag afgeslacht worden”, aldus zijn broer.

Volgens de maker van de video had iemand tegen hem gezegd dat het goed was geweest wat hij had gedaan, omdat het het publiek zou opzwepen tot actie tegen dit soort harteloosheid.

Dat gebeurde wel, maar helaas raakte het ook de familie van de doodgeschoten agent.

En hoewel de beelden leidden tot wereldwijde betrokkenheid bij het lot van de agent en zijn familie, zoals via de hashtag #jesuisahmed, zijn naasten zijn wel en worden nog steeds met de gruwelijke beelden geconfronteerd.

De man heeft zijn excuses aangeboden aan de familie van de agent en denkt dat hij dit niet had gedaan als hij niet tien jaar zo actief was geweest op social media. Sites als Facebook hebben hem als het ware getraind om alles meteen online te zetten. Mir ziet zijn daad als een ‘stomme reflex’.

Hij zei dat als hij het over kon doen, hij het bericht nooit op Facebook had gezet:

Op Facebook blijft niets tussen vrienden. Ik heb mijn lesje geleerd.

CC foto: still uit de video die Mir maakte

Geef een reactie

Laatste reacties (40)