15

Man doodgeschoten op Franse luchthaven na aanval op militair

Op vliegveld Parijs-Orly is zaterdagochtend een man doodgeschoten nadat hij het wapen van een militair had afgepakt en daarmee probeerde weg te rennen. Dat heeft het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken laten weten. Eerder op de ochtend werd ten noorden van Parijs ook een Franse agent neergeschoten. De autoriteiten vermoeden dat de beide zaken met elkaar te maken hebben.

‘Rond 8.30 uur greep de man het wapen van een militair en vluchtte daarna een winkel in de commerciële zone in. Daar werd hij door de veiligheidsdiensten doodgeschoten,’ zo luidde de verklaring van woordvoerder Pierre-Henry Brandet.

Over de identiteit en het motief van de dader is vooralsnog geen officiële uitspraak gedaan. De woordvoerder van het ministerie omschreef de man slechts als een ‘armzalig geklede man’. RTL Nieuws meldt echter dat het om ‘een geradicaliseerde moslim die bekend was bij de politie’ gaat. Die informatie zou afkomstig zijn van een politiebron. De actie zou volgens getuigen hebben plaatsgevonden nabij de gate van Turkish Airlines, dat is echter niet bevestigd door het ministerie.

Op het vliegveld is een grote politieactie gaande, en de luchthaven zelf is inmiddels volledig ontruimd. Daarbij gaat het om zo’n drieduizend reizigers. Ook de explosievenopruimingsdienst is aanwezig. Volgens de woordvoerder van het ministerie om uit te sluiten dat de man een bomgordel droeg. De Franse krant Le Figaro meldt dat dat niet het geval is. Bij de actie vielen behalve de dader geen slachtoffers.

Agent
Later werd ook bekend dat eerder op de ochtend een Franse agent is neergeschoten bij een verkeerscontrole ten noorden van Parijs. Even voor 7 uur wilden drie agenten een voertuig controleren, waarbij de bestuurder een wapen trok en op de agenten schoot. Een van hen raakte daarbij lichtgewond. De vluchtauto werd later teruggevonden in de gemeente Val de Marne, waar de dader een andere auto stal. Die auto werd teruggevonden op de parkeerplaats van luchthaven Orly. Om die reden vermoeden de autoriteiten dat het in beide incidenten om dezelfde dader gaat, maar dat is nog niet officieel bevestigd.

Geef een reactie

Laatste reacties (15)