Laatste update 21 juni 2017, 11:39
239

Belgische hoofdstad ontsnapt aan aanslag

Zojuist heeft het federaal parket in Brussel een persconferentie gegeven over de verijdelde aanslag van dinsdagavond op het station van Brussel.

De dader van de verijdelde aanslag was Oussama Z., een 36-jarige man uit Sint-Jans-Molenbeek. Hij werd geboren op 12 januari 1981 en had de Marokkaanse nationaliteit. Hij werd doodgeschoten door aanwezige militairen. In het huis van de dader werd vanmorgen een huiszoeking uitgevoerd. Tijdens de persconferentie wilde men nog niet zeggen wat daar is aangetroffen.

Ook werd door het federaal parket duidelijkheid gegeven over de gebeurtenissen van gisteravond. Om 20.39 is de dader het Centraal Station binnengelopen. “Daar heeft hij zich eerst afgezonderd, waarna hij zich om 20.44 uur in het midden van een groep reizigers beneden aan de grote trap begaf. Hij nam zijn tas op, begon te schreeuwen en veroorzaakte een gedeeltelijke ontploffing waarbij niemand gewond raakte, maar de koffer wel vuur vatte.” Daarna liet de man zijn bagage achter en liep hij achter een stationchef aan naar de sporen, een verdieping lager. “Op dat moment ontplofte de tas een tweede keer”, aldus de parketwoordvoerder. Zijn tas bevatte nagels en kleine gasflessen. “Nadien liep de dader opnieuw de trap op en ging hij achter een militair aan, ‘Allahu akbar’ roepend. “De militair heeft meteen het vuur geopend, de dader overleed ter plaatse.” De parketwoordvoerder benadrukte dat de dader geen explosievengordel droeg, zoals eerder wel is gemeld in verschillende media.

Eerder:

Op treinstation Brussel-Centraal is dinsdagavond een bom ontploft. Dat melden Belgische media. Politie en brandweer zijn massaal ter plaatse. Er is een verdachte neergeschoten die een bomgordel droeg, dat heeft de federale politie bevestigd. In welke toestand de dader verkeert is nog onduidelijk. Ook is niet zeker of er andere slachtoffers zijn.

De bom zou zijn ontploft in de buurt van de loketten, dat zegt een getuige. Volgens diezelfde getuige volgde daarop een schotenwisseling met militairen.

Aanwezigen in het station zijn opgeroepen het gebouw te verlaten. Ook de Brusselse Grote Markt is ontruimd en winkels zijn gesommeerd hun deuren te sluiten. Dat lijkt echter een voorzorgsmaatregel te zijn.

Update 22.20 uur:
Getuigen melden dat de dader een rolkoffer liet exploderen, daarbij zou hij ‘Allahu akbar’ hebben geroepen. Vervolgens daalde hij in het station de trap af richting de loketten. Er zouden onder zijn jas draden hebben uitgestoken, waaruit werd geconcludeerd dat de man mogelijk een bomgordel droeg. De politie laat weten dat de man ‘geneutraliseerd’ en aangehouden is. De politie ter plaatse spreekt van een ‘poging tot terreur’.

Update 23.20 uur:
Het Federaal Parket heeft laten weten dat de situatie onder controle is. De bomgordel die de man droeg was echt, zij het met een licht explosief. De gordel is door de opruimingsdienst gecontroleerd tot ontploffing gebracht. Er zijn geen verdere explosieven aangetroffen. De daad wordt officieel aangemerkt als terroristische aanslag. Over de identiteit van de dader en of de man nog leeft is nog niets bekend.

Update 23.55 uur:
De Morgen meldt dat volgens een hoge politiebron de dader is overleden.

Update 10:00 uur:
De man die dinsdagavond een aanslag wilde plegen op station Brussel-Centraal is een 37-jarige man uit de Brusselse gemeente Molenbeek. Dat is bevestigd aan VTM, meldt de nieuwszender. De man werd door militairen doodgeschoten. De spijkerbom die hij bij zich had ging niet af.

Afgelopen nacht heeft de politie huiszoekingen verricht. De man was bekend bij justitie, maar niet in verband met terrorisme. De krant De Tijd zegt dat het zou gaan om zedendelicten. Het Openbaar Ministerie behandelt de zaak als een terreurdaad.

Het station is inmiddels weer open. In trein- en metrostations zijn extra militairen en agenten ingezet. Evenementen gaan door, met verhoogde waakzaamheid, meldde het crisiscentrum. Het dreigingsniveau blijft drie op een schaal van vier

Vanochtend om 09.00 uur komt de Nationale Veiligheidsraad bijeen onder leiding van premier Charles Michel. Om 11.00 uur geeft het federaal parket een persconferentie.

Update 11.00 uur:
In reactie op het nieuws dat de dader van de mislukte aanslag in Brussel van gisteravond uit Molenbeek kwam, zei minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) tegen de krant De Morgen dat “een situatie die gedurende tientallen jaren is vergleden, niet op tien maanden recht te zetten”. Dat zei hij bij het begin van de Nationale Veiligheidsraad vanochtend.
Na de aanslagen in Parijs en Zaventem kregen de veiligheidsdiensten in Brussel extra middelen voor de aanpak van radicalisering.

Foto: ANP

Geef een reactie

Laatste reacties (239)