Laatste update 30 november 2019, 19:14
47

Londense terrorist was eerder veroordeeld voor terreur

Update:

De man die in Londen met een mes instak op voorbijgangers blijkt in 2012 veroordeeld te zijn voor onder meer het plannen van een terreurdaad. Samen met anderen wilde hij de Londense beurs opblazen maar dat plan werd door de veiligheidsdiensten ontdekt en voorkomen. De terrorist was sinds een jaar voorwaardelijk vrij en moest een tracker dragen. Het is nog niet duidelijk hoe hij aan de aandacht van de politie heeft kunnen ontsnappen.

De man werd tijdens zijn daad door heldhaftige omstanders overmeesterd die zijn mes wisten af te pakken. Toegesnelde agenten zagen dat de terrorist een bomvest droeg. Nadat de omstanders in veiligheid waren gebracht werd de man neergeschoten. Het bomvest bleek nep. Twee mensen zijn vermoord door de terrorist, drie anderen raakten gewond.

De Morgen schrijft:

Volgens ‘Daily Mail’ was één van de heldhaftige voorbijgangers overigens ook een ex-gevangene – het zou gaan om een moordenaar, die uitgaanspermissie had. In elk geval: zonder de moed van de passanten was de tol nog hoger geweest, klinkt het unisono. Burgemeester Sadiq Khan sprak van een “adembenemende heldendaad”. “Wat je op de beelden kan zien, is ongelofelijk. De aanvaller droeg een valse bommengordel, maar de mensen konden dat niet weten en liepen het gevaar tegemoet.” Ook premier Boris Johnson blies de loftrompet. “Ik wil hulde brengen aan deze mensen, die hebben ingegrepen om het leven van anderen te beschermen. Dit land zal zich nooit laten verdelen of intimideren.”

Meer bij The Guardian.

Eerder:

Vrijdag heeft de politie in Londen een man doodgeschoten die op de London Bridge met een mes op voorbijgangers begon in te steken. Twee mensen zijn daarbij omgekomen. Drie anderen raakten gewond. De man werd overmeesterd door omstanders maar had een bomgordel om, die later nep bleek. Op een video die via Twiter werd verspreid te zien hoe een agent het vuur opent op de dader nadat burgers in veiligheid zijn gebracht. De dader is vervolgens aan zijn verwondingen overleden. Over een motief is nog niets bekend maar de Londense politie gaat uit van een terroristische daad.

Steekpartij in Den Haag

Update 19:10

De politie heeft een verdachte opgepakt, een 35-jarige man zonder vaste woon- 0f verblijfplaats.

In het centrum van Den Haag zijn vrijdagavond meerdere mensen neergestoken door een nog voortvluchtige man. Hulpdiensten zijn massaal uitgerukt, meldt Omroep West. Later werd duidelijk dat de slachtoffers twee meisjes (15) en een jongen (13) waren. De slachtoffers kennen elkaar niet. De dader is nog voortvluchtig, Een eerder door de politie verspreid signalement is ingetrokken.

Het AD meldt dat de slachtoffers tieners zouden zijn:

Wat er precies heeft plaatsgevonden bij het warenhuis is nog niet bekend. Bronnen melden aan deze site dat er vooralsnog geen aanwijzingen zijn voor een terroristisch motief bij de steekpartij.

Geef een reactie

Laatste reacties (47)