58

Man stopt met slikken hartpillen uit protest tegen bezuinigingen

Update: Pillenstaker beëindigt actie zaterdag ... Facebookactie Harlingse taxichauffeur ontlokt massale steun ... Werkgever zet actievoerder op non-actief

De 53-jarige taxichauffeur Jacob van der Zee uit Harlingen is gestopt met het slikken van hartpillen uit protest tegen de bezuinigingen. Volgens een mededeling van Van der Zee op Facebook is hij niet meer in staat in zijn levensonderhoud te voorzien. Als gevolg van zijn actie is Van der Zee door het taxibedrijf waar hij ritten voor verzorgt op non-actief gezet.

Het zijn berichten die we kennen uit andere landen, mensen die in hongerstaking gaan of zichzelf van het leven beroven als gevolg van de crisis. Van der Zee kiest voor een andere vorm. Het stoppen met medicijnen zal uiteindelijk tot zijn dood leiden.

Hij hoopt met zijn actie publiciteit te genereren voor de gevolgen van de crisis. Van der Zee zit in de wao en werkt daarnaast een paar uur per dag als taxichauffeur. Problemen met de belastingdienst en een inkomensverlies van 73 procent drijven hem tot wanhoop en woede.

In een status-update stelde Van der Zee maandag:

Uit protest tegen de huidige regering ben ik enige dagen terug gestopt met het innemen van mijn medicatie voor het hart. Men eist dat ik 350 euro eigen risico moet betalen terwijl ze beslag hebben gelegd op mijn wao uitkering. Ik kan nu de huur en maandelijkse zorgkosten betalen en daarna is het geld op. Ik kan dus verder geen rekeningen meer betalen. Ziek melden heeft geen zin want dan houd ik 28 euro per week over van mijn inkomen en daar kom ik er helemaal niet mee. Daarom heb ik besloten om dus de medicatie te stoppen en hopen dat het snel is afgelopen. Dit is wat de dictators in den haag graag willen. Welnu mij hebben ze zover, ik kan er niet meer tegen.

Dat bericht is inmiddels meer dan 4000 keer gedeeld. 

In een vervolg stelt hij:

Ik doe deze actie echt niet voor mij alleen, ik wil alleen maar duidelijk maken dat deze regering heeeeeel erg fout bezig is en dat er heel veel gezinnen zijn die er nog veel slechter voorstaan dan mijn man en ik. Heel veel kinderen leven hier in nederland in pure armoe heel veel chronisch zieken kunnen hun kosten niet meer betalen EN DAAROM HEB IK TOT DEZE ACTIE BESLOTEN, om de regering te laten zien waar ze mee bezig zijn.

Volgens Van der Zee is hij niet levensmoe “ik hoop echt oud te worden maar mijn verhaal laat zien hoe wanhopig een mens kan worden”.

In een andere status update meldt de taxichauffeur dat een ‘anonieme tipgever’ zijn werkgever op de hoogte heeft gesteld van zijn actie en hij daardoor zijn werk is kwijt geraakt.

Directeur J. Fieten van Taxiwerq, het uitzendbureau waar Van der Zee aan verbonden is, bevestigt dat de chauffeur op non-actief is gesteld. “Er was geen andere keuze. Het gaat om een chauffeur die schoolkinderen vervoert. Dat Facebookbericht kan ook door ouders gezien worden. Wij kunnen geen risico nemen dat er straks onderweg iets gebeurt.” Fieten verklaart dat hij Van der Zee, die hij omschrijft als een ‘principiële man’, tot vier keer toe de kans heeft geboden te stoppen met zijn actie. “Zo gauw de chauffeur het slikken van zijn medicijnen hervat is hij zeker weer welkom.”

Update 19:15

Jacob van der Zee verklaart tegenover Joop dat hij zaterdag het innemen van medicijnen hervat. Hij heeft de geneesmiddelen onder meer nodig om het dichtslibben van aderen te voorkomen. Stoppen met gebruik kan leiden tot een hartinfarct. Van der Zee is tot het besluit gekomen de actie te beëindigen op verzoek van zijn echtgenoot.

“Maar ik heb mij doel ook wel bereikt. Dit had ik niet verwacht. Duizenden mensen hebben gereageerd, waarvan 99,9 procent positief. Het wachten is nu op een reactie uit de politiek, daar heb ik nog niks van vernomen.”

De pillenstaker weerspreekt dat hij kinderen vervoert – “ik breng mensen naar een dagverblijf” – maar heeft vrede met de beslissing van zijn opdrachtgever Taxiwerq om hem gedurende de actie op non-actief te zetten.

Foto: Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (58)