28

Man verdient nog steeds meer dan vrouw

CBS: inkomensverschil tussen man en vrouw nog steeds groot ... Eurocommissaris Reding vangt bot met plan emancipatiebeleid top van bedrijven

Er is nog steeds een groot inkomensverschil tussen mannen en vrouwen in Nederland. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 2011 verdienden vrouwelijke werknemers gemiddeld 33.000 euro bruto per jaar. Dat is 55 procent van het gemiddelde inkomen van de mannelijke collega’s. Die verdienen jaarlijks zo’n 58.000 euro bruto.

Voornamelijk onder (gehuwde) samenwonende werknemers met kinderen is het verschil groot, aldus het CBS. Dat komt doordat vrouwen vaker minder werken da de mannen. Nederland hoort wat betreft het beloningsverschil tussen mannen en vrouwen tot de middenmoot in de EU.

Eurocommissaris Viviane Reding probeert een EU-quotum in te stellen om vrouwen beter vertegenwoordigd te krijgen in de top van bedrijven, maar dat lijkt er vooralsnog niet te komen. Ook een afgezwakt plan, om bedrijven te verplichten meer vrouwen een plaats in de directie te geven, krijgt Reding niet rond. De Duitse regering heeft haar vertegenwoordigers in Brussel de opdracht gegeven er actief voor te zorgen dat het plan geen meerderheid haalt. Dat meldt de Süddeutsche Zeitung.

De krant citeert een aanwijzing aan Duitse EU-diplomaten, dat vertegenwoordigers ‘met onmiddellijke ingang partners moeten vinden voor de Duitse houding’. Volgens de regering-Merkel is ‘het doel om samen met deze landen in de raad een blokkerende minderheidsgroep te vormen’.

Ook in Nederland is Redings plan slecht ontvangen. Een ruime meerderheid in de Eerste en Tweede Kamer is tegen. Brussel zou zich niet met dit soort zaken moeten bemoeien, aldus Den Haag.

CBS: Groot inkomensverschil tussen werkende vaders en moeders

AD: CBS: Inkomens mannen en vrouwen nog steeds ongelijk, EU-vrouwenquotum voor bedrijven verder weg dan ooit

cc-foto: Gerard Stolk

Geef een reactie

Laatste reacties (28)