5

Man van vermoorde politica Jo Cox pleit voor verbinding in kersttoespraak

Brendan Cox, weduwnaar van de vermoorde Britse politica Jo Cox, heeft in een speciale kerstboodschap opgeroepen tot meer verdraagzaamheid. In zijn opgenomen toespraak reflecteert hij op het afgelopen jaar waarin volgens hem de wereld alleen maar meer verdeeld is geraakt en spreekt de wens uit dat in 2017 mensen elkaar weer zullen vinden.

‘Jo hield van Kerst, van de spelletjes, de tradities, het samenzijn met vrienden en familie en bovenal de vreugde van onze kinderen. Dit jaar proberen we stil te staan bij hoe fortuinlijk we waren om Jo zo lang in ons leven te hebben gehad en niet bij hoe onfortuinlijk het was dat ze ons werd afgenomen.

2016 is een verschrikkelijk jaar voor onze familie geweest en was er een van verdeeldheid voor de rest van de wereld. Een jaar waarin fascisme, xenofobie, extremisme en terrorisme ons uit elkaar dreef en ons bedreigd liet voelen, van Amerika, tot Europa, tot aan het Midden-Oosten. En dit kan nog heviger worden. Het kan momentum genereren, het kan zich vastklampen en een bedreiging vormen voor de fundamentele vrijheden en democratieën waar onze grootouders voor hebben gevochten.

Na alles dat dit jaar is gebeurd zou zij (Jo) hopen dat wij allen een voornemen zouden maken: om iets te doen om in 2017 onze gemeenschappen nader tot elkaar te brengen. Om iemand tegemoet te komen die het mogelijk met ons oneens is. Nu is niet het moment om nog harder te schreeuwen. Het is het moment voor toenadering.

Als 2016 een wake-up-call was, dan hoop ik dat 2017 het jaar wordt waarin we realiseren dat we meer met elkaar gemeen hebben, dan wat ons verdeeld.’

Jo Cox werd in juni van dit jaar vanwege haar politieke standpunten vermoord door de Britse extreemrechtse terrorist Thomas Mair. Mair werd daarvoor in november veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.

Geef een reactie

Laatste reacties (5)