165

Man verstoort Nationale Dodenherdenking

[Update] Wisselende verhalen over schreeuwende man: veelpleger of totaal ongevaarlijk? … 50 gewonden na paniek ... Toeschouwer gaf vals bom-alarm … Koningin stond op doorgaan met plechtigheid

Bij de Dodenherdenking is paniek uitgebroken. De koningin werd weggeleid. Toen kort daarop bleek dat de situatie onder controle was werd de ceremonie hervat. In het gedrang raakten tientallen mensen gewond.

Door redactie Joop

Een man is gaan schreeuwen meldde politiekorpschef Welten aan het Journaal. Volgens demissionair premier Balkenende was er ook sprake van een koffer. Er zijn volgens hem dertig gewonden gevallen. De man is gearresteerd. Over een motief is niets bekend.

NRC Handelsblad schrijft:

Een man, gekleed in joods-orthodoxe dracht, was tijdens de twee minuten stilte luidruchtig met een mobiele telefoon bezig. Na herhaaldelijk aandringen van omstanders, die hem tot stilte maanden, begon hij te schreeuwen. Hij werd door de politie opgepakt. In de ontstane commotie vielen enkele dranghekken om. Tientallen mensen raakten in paniek, honderden zetten het op een lopen.

De NOS meldt dat koningin Beatrix de gewonden heeft bezocht. De koningin stond er  volgens waarnemend burgemeester Asscher op dat de plechtigheid door zou gaan. Op de beelden is te zien hoe ze kort na het incident kordaat op het monument afloopt terwijl het publiek begint te applaudiseren.

Alexander Klöpping, bekend van zijn gadgetnieuws in De Wereld Draait Door, maakte beelden van de paniek tussen het publiek. Bekijk ze hier.

Update 21:47 In de Volkskrant beschrijft de 21-jarige Leon Brill wat er gebeurde en hoe hij de man tegen de grond werkte.

Ik kijk om en zie een man zich, niet erg gewelddadig, naar voren dringen. Hij heeft een lach op zijn gezicht en brabbelt een beetje in zichzelf. Het bizarre is dat hij lijkt op een orthodoxe jood. Hij draagt een hoed en een lange zwarte jas, heeft een flinke baard en lange bakkebaarden. Hij lijkt mij zo rond de 35 jaar oud. Mensen attenderen hem erop dat hij stil moet zijn, en dat is hij kort daarop ook. Totdat hij naast mij gaat staan, even naar achter bukt, en luidkeels uit het niets begint te schreeuwen: “HEEEEEEEEE!!!’ Een woeste schreeuw uit het niets.
Paniek. Er wordt gegild en mensen rennen weg. Iedereen kijkt naar de man. In een impuls duw ik hem naar de grond. 

Het Amsterdamse tv-station AT5 meldt dat er twee verdachten zijn gearresteerd, de schreeuwerd en een man die een koffertje liet vallen.

Update 22:30 Beelden van de arrestatie

Update 22:50 Tweede Kamerlid Boris van der Ham (D66): 

,,Het was heel erg schrikken, maar ook hartverwarmend hoe het publiek zich vervolgens om de koningin smeedde en om elkaar. Het is goed dat iedereen is blijven staan na zo’n incident.’’

Update 23:12 Volgens korpschef Welten is de schreeuwende man een veelpleger, onder meer veroordeeld wegens drugsdelicten. De andere man is vrijgelaten omdat hij zich nergens schuldig aan had gemaakt.

Volgens justitie moet de man morgen vrijgelaten worden omdat het er op basis van het vergrijp – verstoring openbare orde – geen maatregelen bestaan hem langer vast te houden.

Update 00:40 Trouw: Paniek werd veroorzaakt doordat iemand in het publiek na de eerste consternatie ‘Bom, bom, vlucht’ riep. Politiechef Welten prijst bereden politieagent die verdacht koffertje snel van menigte vandaan voerde. Koffertje bleek ongevaarlijk. 

Update 6 mei: In Het Parool komen mensen aan het woord over de ‘schreeuwer’:

Op het Spui kennen ze de ordeverstoorder die de twee minuten stilte tijdens de dodenherdenking verbrak door hard en lang ‘Aaaaahhhhh’ te roepen als Adam. Maar ook als ‘de rabbijn’, vanwege zijn uiterlijk. Hij zag er met zijn baard, hoed en pijpenkrullen joods uit. Die outfit had hij sinds twee jaar. Meestal kwam hij ’s middags om een uur of twee het Spui op. Zijn vaste plek was het bankje voor makelaarskantoor Dokter. Daar schonk hij blikbier over in een plastic glas. Rookte een sigaretje. Las wat in een gratis krantje. Agressief was Adam niet. Schelden deed hij ook niet. Wel probeerde hij met passanten een praatje aan te knopen. Niet over het geloof, maar over actuele zaken. Een paar weken geleden vroeg de makelaar hem te verkassen. De rabbijn blokkeerde het zicht op het huizenaanbod in de etalage. Hij zat er vaak uren aaneen. En het bankje was tenslotte van de makelaar. De grap op het Spui luidt nu: de makelaar heeft zijn zin. Adam zit op een ander bankje. Volgens zijn advocate Marielle van Essen was het een dronkemansactie. ‘Zijn actie had geen diepere gedachte. Volgens mij heeft het niets te maken met een bankje’.

Vlak voor de dodenherdenking zei de schreeuwer echter tegen een bekende op het Spui: 

Ik mag niet meer op mijn bankje zitten. Ik ga nú naar de Dam.

De verdachte zit nog altijd in hechtenis, omdat hem naast verstoring van de openbare orde ook het anderen toebrengen van fysiek letsel ten laste worden gelegd. De man heeft bekend en spijt betuigd van zijn actie.

Geef een reactie

Laatste reacties (165)