Laatste update 16:46
38

Deze man vindt dat vrouwen die ongesteld zijn thuis moeten blijven

Volgens Peter de Vroed is het onzin dat vrouwen maandelijks hun pijn verbijten, daarom pleit de Vroed voor invoering van menstruatieverlof. Niet alleen zou het beter zijn voor vrouwen, ook zou de last die vrouwen hebben van hun menstruatie veel minder worden zodra ze rust kunnen nemen.

Om mannen te overtuigen van de noodzaak heeft hij de ‘men-struatie challenge’ in het leven geroepen, waarmee de kramp van vrouwen gesimuleerd wordt bij mannen. Het filmpje waarin Humberto Tan de challenge aanging, werd miljoenen keren bekeken.’Sindsdien word ik op allerlei plekken uitgenodigd. Op een advocatenkantoor bijvoorbeeld. De directeur riep na die test: dit kán niet waar zijn, dat vrouwen moeten doorwerken terwijl ze dít voelen.’ Aldus de Vroed in een interview met het Algemeen Dagblad.

De Vroed wil zo menstruatie uit de taboesfeer halen. Juist omdat hij een man is, wordt zijn pleidooi serieus genomen. Volgens hem zijn er zat vrouwen die er aandacht voor vragen, maar worden die onvoldoende gehoord.

Vanuit feministische hoek is er kritiek op het voorgestelde menstruatieverlof van de Vroed. Hij zou decennia aan emancipatie tenietdoen door hiervoor te pleiten, en werkgevers nog een reden geven om vrouwen niet aan te nemen. De Vroed ziet dit anders:

Ik zie dat wegmoffelen van de menstruatie juist als een belachelijke uitwas van de mannenmaatschappij waarin vrouwen zich altijd precies hetzelfde moeten gedragen als mannen, terwijl ze niet hetzelfde zijn.

Een menstruatieverlof zou uiteindelijk volgens de Vroed het ziekteverzuim onder vrouwen terugbrengen, en productiviteit onder vrouwen verhogen. Als het resultaat van de campagne is het UMC inmiddels een onderzoek gestart naar ziekteverzuim door menstruatiepijn. Gynaecoloog Bertho Nieboer vermoed dat dit namelijk een veel groter probleem is dan velen denken.

Foto: CC Vidibio

Geef een reactie

Laatste reacties (38)