Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Mannen grootste gevaar achter het stuur

  •  
18-11-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
490 keer bekeken
  •  
2850070972_a9e9db97b2_o
Hoewel menig man graag mag grappen over de rijvaardigheden van de vrouw, blijken het toch echt mannen te zijn die gevaarlijker rijgedrag vertonen. Vrouwen veroorzaken minder ongelukken en de ongelukken waarbij ze betrokken zijn zijn minder ernstig, dat wisten we al op basis van de cijfers. Maar nieuw onderzoek toont aan dat specifiek jonge mannen het grootste risico vormen achter het stuur, omdat ze sneller afgeleid raken en daardoor minder goed op het verkeer letten.
Uit onderzoek van Ole Johansson, verbonden aan het Institute of Transport Economics in Noorwegen, blijkt een flink verschil in risicovol rijgedrag op basis van leeftijd en geslacht. Johansson:
Ik ontdekte dat jonge mannen het snelst afgeleid zijn. Anderen die daar gevoelig voor zijn, zijn mensen die vaak rijden en mensen met een neurotische of extroverte persoonlijkheid.
De Wereldgezondheidsorganisatie schat dat er jaarlijks wereldwijd 50 miljoen mensen gewond raken en een miljoen mensen overlijden bij auto-ongelukken. Afleiding speelt een grote rol, en afleiding door radio of smartphone in het bijzonder. Johansson pleit er daarom voor om risicogroepen beter voor te lichten:
Op maat gemaakte programma’s om afleiding van chauffeurs tegen te gaan zouden zich kunnen richten op risicogroepen. Bijvoorbeeld op jonge mannen die een verkeerde houding hebben ten opzichte van afleiding tijdens het rijden. Die denken namelijk dat ze geen controle hebben over die afleiding, maar dat is wel degelijk het geval.
Cc-foto: Eric Mueller

Meer over:

leven, nieuws, autorijden
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.