8

Mannen invloedrijker op persfoto’s dan vrouwen

Onderzoeker Giessner: Media zouden bewuster met de 'machtsinvalshoek' moeten omgaan

Op persfoto’s komen mannen vaak machtiger over dan vrouwen. Dat komt omdat vrouwen over het algemeen meer van bovenaf worden gefotografeerd waardoor een beeld wordt gecreëerd dat op de persoon neer kijkt. Mannen worden vaker van onderop gefotografeerd waardoor ze invloedrijker over komen. Dat blijkt uit een onderzoek van dr. Steffen Giessner van Rotterdam School of Management, Erasmus University.

Giessner spitte samen met collega onderzoekers de afbeeldingsdatabase van CORBIS, Time Magazine en World Press Pictures door. Daaruit bleek dat het lage camerastandpunt, oftewel het machtigmakende standpunt, consequent wordt gebruikt voor invloedrijke mensen. Bij mensen die minder invloedrijk zijn, werd vaker gekozen voor het lage standpunt. Opmerkelijk was dat wanneer de mediacontext niet was gericht op invloed of macht, wisselende standpunten werden gekozen.

Interessant aan Giessner bevinding is dat fotografen onbedoeld meerwerken aan de perceptie en het stereotype beeld dat mannen machtig en invloedrijk zijn en vrouwen niet.

Deze eenvoudige verbanden tussen macht en de invalshoek van de camera is geen opzichzelfstaand verschijnsel. Als het in de context gaat om macht, bijvoorbeeld organisaties, of een lijst van de 100 belangrijkste mensen ter wereld, denken we ook snel aan macht. Als gevolg daarvan kunnen we bewust of onbewust verwijzingen naar het element van macht in een foto toepassen”. Zijn conclusie: “Het is de taak van onderzoekers om dergelijke effecten op te sporen en het is de taak van de media om te beslissen wanneer zulke subtiele verwijzingen wel of niet toegepast moeten worden.

Giessner voerde het onderzoek uit met prof. Michelle Ryan (Universiteit van Exeter, Verenigd Koninkrijk), dr. Thomas Schubert (ISCTE, Lissabon, Portugal), en dr. Niels van Quaquebeke (Kuehne Logistics Universiteit in Hamburg, Duitsland).

PhotoQ.nl: Mannen invloedrijker op de foto dan vrouwen
cc-foto: France Diplomatie
Bekijk het nieuws eens van een andere kant: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (8)