Laatste update 18:34
30

Mannen klagen #MeToo-vrouwen in Frankrijk aan voor smaad

De wereldwijde #MeToo-campagne is een campagne waarbij slachtoffers van seksueel geweld via sociale media te kennen geven dat het hen ook is overkomen. Zonder nadrukkelijk te benoemen wie de dader nu was, wordt er toch een krachtig signaal afgegeven, namelijk dat seksueel geweld wereldwijd ontzettend vaak voorkomt. In Frankrijk kreeg #MeToo een extra dimensie nadat de journaliste Sandra Muller vrouwen opriep om ook de namen van de daders te onthullen. Onder de hashtag #ballancetonporc (verlink je varken).

Muller startte zelf door een voorbeeld te geven. Zo heeft televisiebaas Eric Brion eens tegen haar gezegd: “Jij hebt grote borsten, je bent mijn type, ik ga je de hele avond klaar laten komen.” Haar openbaring is nu niet zonder consequenties. Brion klaagt haar nou aan voor smaad. Saillant is dat hij toegeeft dat hij de uitspraken gedaan heeft.

In een opiniestuk voor Le Monde schreef Brion eerder dat hij de “misplaatste woorden” heeft gebruikt.

“Tijdens een borrel waarop veel gedronken werd, heel laat in de avond, maar slechts een keer, ik hecht eraan om dat duidelijk te maken. Ik wil me zeker niet vrijpleiten van mijn lompheid van toen. Ik herhaal hier mijn excuses.”

Maar dan nu toch de aanklacht.

Brion vindt namelijk dat hij te zwaar wordt gestraft. Sinds de tweet van Muller komt hij niet meer aan het werk. Hij werkt tegenwoordig als freelance consultant, maar niemand huurt hem meer in. Van Muller eist hij nu 50 duizend euro en nog eens 10 duizend voor advocatenkosten. Zij ziet de rechtszaak echter met vertrouwen tegemoet.

”Ik voer deze strijd tot het einde en ik hoop dat het proces een gelegenheid zal zijn om een echt debat te voeren over de manieren om te strijden tegen seksuele intimidatie.”

Muller is niet de enige die wordt aangeklaagd voor smaad. Ook schrijfster Ariana Fornia wordt beschuldigd van smaad, door de 83-jarige Pierre Joxe. Joxe was minister onder president Mitterand en heeft haar naar verluidt tijdens een uitvoering in de Opera Bastille ongewenst betast.

cc-foto: alter1fo

Geef een reactie

Laatste reacties (30)