Laatste update 21:50
46

‘Mannen moeten meer doen dan alleen zelf geen seksistische klootzak zijn’

Jordan Gleason is het zat. Toen de brouwer/bareigenaar door een man van 60 werd gedwongen om voor de zoveelste keer uit te leggen waarom de oude viespeuk niet langer welkom was in zijn etablissement, besloot hij zijn hart te luchten op Facebook. Zijn epische rant over de systematische seksuele intimidatie en aanranding van vrouwen in de horeca ging direct viraal, omdat bijna elke vrouw die weleens een dienblad heeft vastgehouden of een biertje heeft getapt, weet wat hij bedoelt.

Hij beschrijft hoe de gast in januari diverse seksistische opmerkingen maakte naar het vrouwelijke personeel. Zo vond hij het nodig om hen te vertellen dat hij graag naar hun tieten keek terwijl ze aan het spoelen waren en naar hun kont als ze drankjes serveerden. Hem werd gevraagd de zaak te verlaten en niet meer terug te komen. Toen hij dat toch deed, kreeg hij te horen dat hij niet bediend zou worden. Eerder deze maand kwam hij weer terug en – toen hij opnieuw nul op het rekest kreeg – eiste de manager te spreken. Wat Gleaser vooral stoort is hoe volstrekt normaal de man zijn eigen gedrag lijkt te vinden:

De man legde me uit dat wat hij zei twintig jaar geleden geen probleem was geweest en dat het gewoon wat lompe opmerkingen waren. Hij zei dat hij zijn excuses had aangeboden en dat hij dacht dat mijn serveersters te gevoelig waren. Vervolgens vertelde hij me dat als zijn opmerkingen een probleem waren, dat ik mijn personeel dan maar moest vertellen geen laag uitgesneden shirts meer te dragen, en dat ik de spoelkeuken maar uit het zicht van gasten moest plaatsen. Maar aangezien hij zijn excuses had gemaakt, zouden wij hem moeten toestaan om bij ons te drinken, omdat hij in de buurt woont en voor omzet zorgt.

Gleaser vertelt de man precies waar het op staat:

Ik liet hem koeltjes weten dat dat niet zou gaan gebeuren en dat wat hij tegen de dames gezegd had echt niet door de beugel kon. Dat deze vrouwen aan het werk waren betekent niet dat zij dergelijke respectloze praatjes verdienen. Deze dames zijn onderdeel van mijn familie, zijn mensen die respect verdienen. Het zijn geen objecten en ze hoeven hun kleding al helemaal niet aan te passen alleen omdat mensen zoals hij geen fatsoen of respect kunnen opbrengen.

Je zou denken dat de ongewaardeerde gast daarop met de staart tussen de benen zou vertrekken, maar nee. “Maar wij zijn mannen en zij zijn vrouwen. Is decolleté geen ding meer tegenwoordig?” Sputterde hij tegen. Toen Gleaser antwoordde dat dat er inderdaad niks mee te maken had en dat hij niet van plan was van gedachten te veranderen, dreigde de man met ‘slechte publiciteit’ en vertrok.

Eikel
Eind goed, al goed, zul je misschien denken, maar bovenstaande anekdote is geen op zich zelf staand incident. Het gaat niet om die ene eikel of die ene nare opmerking, maar om een wijdverbreid mentaliteitsprobleem van mannen ten opzichte van vrouwen in de horeca. Gleaser vervolgt zijn rant:

Hoe belachelijk leuk de horeca ook kan zijn, de donkere kant van deze sector is dat we ook afschuwelijke mensormen tegenkomen. Mensen die denken dat, omdat we bedienend personeel zijn, we geen fatsoen of respect verdienen. Ik ben afgesnauwd, belachelijk gemaakt, bedreigd en beledigd om het feit dat ik ‘geen echte baan’ heb. Iedereen in dit vak went aan een bepaalde mate van dit gedrag en ontwikkelt een dikke huid. Maar het ding is dat vrouwen in dit vak oneindig veel meer ellende over zich heen krijgen. Het aantal keren dat zij betast, of lastiggevallen of als objecten behandeld worden is ‘mindblowing’. Het ergste is hoe normaal de daders hun eigen gedrag vinden. Elk van mijn vrouwelijke collega’s gaat er zeer gracieus en zelfverzekerd mee om en daar waardeer ik hen zeer om. Ik kom voor hen op en zet dat soort types graag buiten bij het vuilnis, maar ontelbaar veel vaker handelen ze het zelf af en komt het mij niet eens ter ore. Soms worden deze kerels zo kwaad dat ze eisen een manager te spreken en moet ik komen opdraven. Elke fucking keer proberen ze dan sympathie te krijgen alleen omdat ik een man ben. Ze proberen dan in mijn oor te lispelen dat de vrouwen er zelf om vroegen, of dat ze zich maar anders moeten kleden als ze niet aangestaard willen worden. Ze verklaren hun eigen misdragingen weg als ‘mannengedrag’. Met een knipoog: er wordt toch van mannen verwacht dat ze naar borsten staren en grapjes maken over hoe graag ze vrouwen willen neuken? Zij denken dat ik het vast wel zal begrijpen, omdat ik ook een leuter heb. Wat mij beangstigt en woest maakt is niet alleen dat al die kerels denken dat dit normaal gedrag is, maar dat andere mannen het daarmee eens zullen zijn.

Alleen mannen
Gleaser is er dan ook van overtuigd dat alleen mannen dit probleem kunnen oplossen en apelleert aan zijn seksegenoten om er nu eindelijk eens iets aan te doen:

Mannen, wij zien vaak niet hoeveel vuilighuid onze vrienden, zussen en moeders elke dag te verduren krijgen. We hopen onszelf te omringen met mensen die nooit een vrouw zo zouden behandelen. We leven in een veilige kleine bubbel. Maar de realiteit? Het is een schadelijke ziekte die elke dag, meerder keren per dag de kop opsteekt en mijn fucking maag draait ervan om. Dus waarom schrijf ik dit? Ik wil de strijd erkennen van elke vrouw die dit zal lezen. Jij verdient ons respect en fatsoenlijk behandeld te worden. Ik wil opstaan en zeggen, ik heb hier fucking genoeg van. Aan alle kerels zeg ik, we moeten deze ziekte bestrijden als de verdomde pest die het is. Als een van je vrienden een shitopmerking maakt over een vrouw, zeg dan dat hij zijn bek moet houden. Lach het niet weg en negeer het niet. We moeten naar onze zusters luisteren wanneer ze het hierover hebben en niet alleen maar de ‘rotte appels’ de schuld geven. Zeg niet ‘niet alle mannen doen dat’ of ‘niemand die ik ken zou zoiets doen’. Nee man. Dit is een endemisch cultureel probleem. Als we onszelf serieus als heren willen beschouwen moeten we meer doen dan alleen zelf geen seksistische klootzak zijn. We moeten onze ogen open doen en het bestrijden overal waar we het zien, want de enige manier waarop het beter wordt is als we het (seksisme) erkennen voor wat het is.

Cc-foto: Todd Lapin

Geef een reactie

Laatste reacties (46)