30

Waarom mannen vaker succesvol gereanimeerd worden dan vrouwen

Vrouwen hebben in de Verenigde Staten een grotere kans te overlijden wanneer zij op straat een hartstilstand krijgen dan mannen. Mannen worden sneller en beter gereanimeerd, omdat niet-professionele hulpverleners aarzelen de borst van de vrouw aan te raken. Dat blijkt uit een onderzoek naar 20.000 gevallen waarbij mensen daadwerkelijk een hartstilstand kregen. De resultaten werden gepubliceerd in the Journal of the American College of Cardiology.

Van de Amerikanen die worden getroffen door een hartstilstand, wordt 45 procent van de mannen gereanimeerd. Bij vrouwen is dat wat minder, 29 procent. Het verschil in kwaliteit van de reanimatie is fors: mannen hebben bij reanimatie 23 procent meer kans om het te overleven.

De onderzoekers schrijven dat hulpverleners vaak aarzelen kleding van de vrouw te verwijderen om eerste hulp te kunnen. Ook speelt mee dat niet-medici terughoudend zijn hard en vaak op de borstkas van de vrouw te drukken uit angst haar pijn te doen.

Ook denken niet-medici dat de borsten van de vrouw niet aangeraakt mogen worden. Iets wat bij reanimatie niet eens hoeft, zegt onderzoeker Benjamin Abella:

Je zet je handen op het borstbeen, tussen de borsten in, als het goed is. Dit is geen moment om preuts te zijn, want het gaat om een situatie van leven of dood.

Nederland
In hoeverre ditzelfde opgaat voor Nederland, is onbekend. Joop sprak daarover de Hartstichting, maar daar laat men weten dat er geen onderzoeksdata op dit gebied is. Wel is het zo dat in het algemeen mannen een hogere kans hebben op een succesvolle reanimatie. De Hartstichting zegt daarover:

Het overleven van een hartstilstand heeft te maken met het al dan niet hebben van een schokbaar beginritme. De hogere overleving bij mannen wordt verklaard, doordat er een hoger percentage met een schokbaar beginritme is dan bij vrouwen.

De kans op een hartstilstand is overigens drie keer zo groot bij mannen. In het merendeel van de gevallen is een hartinfarct de oorzaak.

Bron: De Morgen / cc-foto: 1GNC Münster

Geef een reactie

Laatste reacties (30)