12

Mannen worden depressief van vrouwen die meer verdienen

Alleen al partner met baan levert stress op

Mannen kunnen het slecht verkroppen als hun echtgenote of partner meer verdient dan zij. Dat concluderen onderzoekers van de universiteit van Gent na het ondervragen van meer dan duizend stellen. Mannen vertonen zelfs al meer depressieve klachten als hun echtgenote een baan heeft, schrijft de Belgische krant De Standaard.

In het radioprogramma de Ochtend op de Belgische zender Radio 1 noemt professor sociologie Piet Bracke noemt de resultaten verrassend:

We hadden het onderzoek gedaan om aan te tonen dat we langzamerhand op weg zijn naar een geslachtsegale samenleving, maar we vinden resultaten die stellen dat we daar inderdaad nog niet zijn.

De onderzoekers baseerden zich op een studie van 1.054 heteroseksuele koppels tussen 18 en 65 uit 2001, maar benadrukken dat hun analyse in 2014 standhoudt, meldt ook het dagblad HLN. Daaruit was al af te leiden dat mannen het moeilijk hebben als hun vrouw meer verdient. Maar zelfs een vrouw die deeltijds gaat werken, veroorzaakt meer rusteloosheid en slapeloosheid bij haar man, blijkt nu. Professor Bracke:

“Als mannen een groter aandeel moeten opnemen in de ‘was en de plas’ voelen ze zich minder goed. Ze voelen zich wat meer gespannen, ze hebben wat minder eetlust. Hoe meer mannen die routineuze huishoudelijke taken op zich nemen, hoe minder tevreden ze zich daarbij voelen. Dat beïnvloedt ook de partner.”

De Standaard: ‘Mannen depressief als vrouw meer verdient’

HLN: ‘Huishoudelijke taken maken mannen depressief’

Geef een reactie

Laatste reacties (12)