Laatste update 21:15
82

Mansplain Monday door Emmanuel Macron over “het grote probleem van Afrika”

Over de progressiviteit van Emmanuel Macron, de president van Frankrijk, heerst wat verwarring. Enerzijds werd zijn kandidatuur en zijn presidentschap bejubeld – Rutte feliciteerde Macron met zijn presidentschap door te stellen dat met Macron het Franse volk “een duidelijke progressieve en pro-Europese keuze gemaakt” heeft. Macrons presidentschap leek een zege voor Europa, en voor Frankrijk, doordat hij met zijn overwinning de xenofobe Marine le Pen heeft weten te verslaan. Anderzijds valt er flink af te dingen op die zogenaamde progressiviteit van de oud-bankier. Bijvoorbeeld wanneer het over zijn standpunten wat betreft Afrika gaat.

Tijdens een toespraak op de G20-top in Hamburg afgelopen weekend klaagde Macron dat Frankrijk vele miljoenen euro’s in Afrika heeft gestopt in een poging het continent te stabiliseren. Hij somde op wat in zijn ogen de problemen van Afrika zijn. “De uitdagingen in Afrika zijn totaal anders… Het is civilisatorisch. Wat zijn de problemen in Afrika? De mislukte staten, de complexe democratische overgangen, de demografische overgangen…” Voorts noemt hij de bevolkingsgroei van Afrika een groot probleem; vrouwen krijgen er 7 – 8 kinderen, stelt Macron in zijn toespraak, overigens incorrect: het gemiddelde aantal kinderen per vrouw in Afrika ligt dichter bij 5, al kun je jezelf afvragen of een vrouw in de hoofdstad van Marokko gemiddeld net zoveel kinderen baart als een vrouw in Niger of in Somalië.

Waar Macron in zijn toespraak compleet aan voorbij gaat is dat grote delen van Afrika jarenlang door Europese landen zijn gekoloniseerd. De landsgrenzen zijn compleet onnatuurlijke rechte lijnen, ontstaan door de verdeling door Europese leiders van die landen, die maling hadden aan de oorspronkelijke bewoners van de gebieden. Tel daarbij op dat Macron spreekt over Afrika als ware het een land en niet het op één na grootste continent van de wereld. Als de problemen van Afrika al te maken hebben met een beschavingsprobleem, dan ligt de kern daarvan niet in het continent waar Macron op afgeeft, maar wellicht wel in het land dat na de koloniale conferentie van Berlijn de meeste landen van Afrika heeft gekoloniseerd. Juist ja: Frankrijk.

Lees ook het artikel van Mawuna Koutonin waarin hij uitlegt dat de relatie tussen Frankrijk en Afrika tot op de dag van vandaag bijna psychopatisch is. Zo moeten de nieuwe “onafhankelijke” landen bijvoorbeeld betalen voor de infrastructuur die door Frankrijk tijdens de kolonisatie werd gebouwd en moeten de Afrikaanse landen hun nationale monetaire reserves storten op de Franse Centrale bank. 

Frankrijk beheert op die manier sinds 1961 de nationale reserves van veertien Afrikaanse landen: Benin, Burkina Faso, Guinea-Bissau, Ivoorkust, Mali, Niger, Senegal, Togo, Kameroen, Centraal-Afrikaans Republiek, Tsjaad, Congo-Brazzaville, Equatoriaal-Guinea en Gabon.

Geef een reactie

Laatste reacties (82)