24

Mansveld maakt excuses voor achterhouden ProRail-rapport

Minister Schultz van Haegen geeft haar departement de schuld ... Voor 1 april moeten Mansveld en Schultz van Haegen orde op zaken stellen

Staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur) heeft donderdag haar excuses aangeboden voor het niet delen van het kritische rapport over ProRail. “Dit is niet goed gelopen. Ik heb altijd de intentie gehad de Kamer volledig en tijdig te informeren.”

Update 22.44 uur
Minister Schultz van Haegen gaf vanavond in het Kamerdebat te kennen het ‘onvergeeflijk’ te vinden dat door ambtelijk geblunder een kritisch rapport niet naar de Kamer is gestuurd. Ze is ‘not amused’. Vlak voor de verkiezingen gaf ze haar departement opdracht het rapport naar de Kamer te sturen. Vervolgens gingen daarna twee afdelingen binnen Infrastructuur en Milieu met elkaar in discussie of het vrijgeven van het rapport wel verstandig was.

Volgens Schultz heeft het achterhouden van het rapport niets te maken met de druk van de verkiezingen. Ook is er volgens haar geen sprake van politieke onwil. Mansveld en Schultz van Haegen hebben aangegeven voor 1 april orde op zaken te stellen binnen hun departement. Ze denken onder meer aan disciplinaire maatregelen en aan “politieke sensiviteitstrainingen”.

Eerder
Het kritische rapport dat in juni uitkwam, werd volgens de Volkskrant zeven maanden onder de pet gehouden. De inspectie schrijft daarin dat ProRail het spooronderhoud zo goedkoop heeft aanbesteedt dat ongelukken dreigen.

In november herhaalde Strukton Rail de uitkomsten van de inspectie. In een brandbrief waarschuwde ze voor vertragingen en veiligheidsrisico’s. Mansveld schreef toen: “Ik vind deze conclusies onvoldoende gefundeerd en voorbarig.”

Ook Melanie Schultz van Haegen werd vandaag door de Kamer gehoord. Zij had destijds wel opdracht gegeven de stukken naar de Kamer te sturen, maar voor het eind van haar ministerschap was die opdracht nog niet uitgevoerd.

SP-Kamerlid Farshad Bashir dreigde donderdag met een motie van wantrouwen. GroenLinks en het CDA nemen de zaak ook hoog op, maar hebben een motie van wantrouwen nog niet in de mond genomen. Zij lieten eerder wel weten het te appreciëren als Mansveld haar excuses aanbiedt.

NOS: Excuses Mansveld om ProRail-rapport

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (24)