Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Mansveld pleit voor strengere Europese fijnstofnorm

  •  
10-12-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
smog300
Staatssecretaris reageert op schokkende studie over gevaren fijnstof met pleidooi voor lagere norm ... VVD lijkt verrast
Staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu wil de norm voor fijnstof verlagen naar 20 microgram, in plaats van de huidige 25 microgram per kubieke meter lucht. Dat heeft de staatssecretaris dinsdag in de Tweede Kamer gezegd. Mansveld zal dit vrijdag in Brussel namens Nederland bepleiten bij haar Europese collega’s.
Aanleiding voor de uitspraak was een onderzoek in het toonaangevende medische tijdschrift The Lancet, dat gisteren gepubliceerd werd. Daaruit bleek dat fijnstof veel schadelijker is dan voorheen werd aangenomen. Bij een verhoging van 5 microgram fijnstof, neemt de overlijdenskans met wel 7 procent toe.
De nieuwe norm leek de VVD koud op het dak te vallen. VVD-Kamerlid Remco Dijkstra vroeg zich hardop af:
We willen allemaal schone lucht, ook de VVD. Maar wie heeft dit besloten, waar is het besloten, wanneer? Is het überhaupt besloten?
PvdA, GroenLinks en D66 spraken wel steun uit voor aanscherping van de normen.
cc-foto: Kessop

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.