8

‘Mantelzorgers kunnen niet nóg meer taken op zich nemen’

Veel mantelzorgers voeren ook taken uit in verpleeghuizen waar naasten verblijven ... Politiek kan niet een nog groter beroep op deze mensen doen, zegt de vereniging mantelzorgers

‘Het is niet realistisch om te denken dat nog meer inzet van mantelzorgers in de ouderenzorg mogelijk is”, dat zegt Roos Verheggen, waarnemend directeur van de landelijke vereniging van mantelzorgers Mezzo, vrijdag in Trouw. De organisatie komt tot deze conclusie na een rondgang onder mantelzorgers.

52 Mantelzorgers reageerden op de oproep van Mezzo. 86 procent van hen voert zorg- en huishoudelijke taken uit in het verpleeghuis waar een naaste verblijft.
Veertig procent doet dit dagelijks, 36 procent wekelijks, zo is in Trouw (betaalde editie) te lezen. Tot de taken die zij op zich nemen hoort persoonlijke verzorging; wassen, douchen, aankleden, verzorgen, toiletgang, medicijnen geven en persoonlijke aandacht. 57 procent voelt zich hiertoe gedwongen, uit angst dat hun naaste anders aandacht en zorg tekort komt. 

Uit het nationale mantelzorgpanel, een orgaan van mantelzorgers dat regelmatig om advies wordt gevraagd, blijkt dat 95 procent van de mantelzorgers morele druk voelt om de gaten op te vullen die ontstaan door verdere bezuinigingen en personele tekorten in de zorg.

Aad Koster, de directeur van Actiz, de vereniging van verpleeg- en verzorgingshuizen, zei onlangs dat mantelzorgers en vrijwilligers nog wel meer kunnen betekenen voor het welzijn van ouderen. Koster deed in het programma EénVandaag vooral een beroep op familie die nu weinig doet.

Maar volgens Mezzo zijn veel mantelzorgers al overbelast; 450 duizend van de 2,6 miljoen. De vereniging wil nu dat ook wordt geïnvesteerd in de gezondheid van deze zorgverleners. Ze willen een betere ondersteuning, af en toe een dag of weekend vrij van de zorgtaak en een betere samenwerking tussen mantelzorgers en professionele hulpverleners.

De PvdA-fractie in de Tweede Kamer heeft donderdag aan demissionair staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten gevraagd om met een plan van aanpak te komen om overbelasting van mantelzorgers te voorkomen.

Foto-cc: Naturalis

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (8)