19

Manu Chao in Rotterdam de mond gesnoerd

Artiest mocht geen politiek gevoelige teksten opvoeren om rellen te voorkomen

Het festival Rotterdam Unlimited heeft vorig jaar artiesten waaronder Manu Chao de mond gesnoerd. Dat blijkt uit een rapport van de Politieacademie. Zo was met het management van Chao afgesproken politiek gevoelige teksten te vermijden om rellen te voorkomen.


Het rapport prijst Ducos Productions voor het organiseren van het evenement. Bij voorgaande festivals liep het Zomercarnaval wel eens uit de hand met steek- en schietpartijen, maar nu bleef dat uit en dat zou onder andere te danken zijn aan het feit dat de zanger opruiende teksten meed, zo staat in het rapport.

De reactie van de Politieacademie is opmerkelijk omdat Chao op handen gedragen wordt. Vooral in linkse kringen. Zijn optreden vorig jaar op 15 juni trok dik 55.000 fans en verliep rustig. Met zijn songteksten voert hij een muzikale strijd tegen de vermeende uitwassen van de mondialisering. Zo werd hij in 2009 nog bijna Mexico uitgezet omdat hij een politieactie kwalificeerde als staatsterrorisme.

Rodney Lont, woordvoerder van Docus Productions ontkent in het AD dat Chao restricties opgelegd heeft gekregen. “Dat is zeer waarschijnlijk ongelukkig geformuleerd. Het klopt dat wij het festival zo hebben geprogrammeerd dat niet constant één type publiek de overhand had, zoals vroeger bij het Zomercarnaval. De straatparade hebben we bewust geprogrammeerd voor Chao omdat hij een heel ander publiek trekt. Maar dat wij Chao zouden hebben verboden opruiende, politiek getinte teksten te gebruiken, klopt echt niet!” Het management noch Chao was niet bereikbaar voor commentaar, schrijft het AD.

Ook is in het rapport te lezen dat voorafgaand aan het festival in de Antilliaanse gemeenschap het gerucht ging over een mogelijke confrontatie tussen rivaliserende bendes. De politie had daarom uit het hele land wijkagenten opgetrommeld om extra versterking te kunnen bieden.

Geef een reactie

Laatste reacties (19)