Laatste update 10 mei 2017, 10:47
15

Manuel Valls verklaart de Parti Socialiste dood

De socialistische Franse voormalig premier Manuel Valls wil lid worden van de partij van Emmanuel Macron om mee te doen in de opkomende parlementaire verkiezingen. Valls zegt dat de Franse socialistische partij waar hij eerst lid van was, de Parti Socialiste (PS), ‘dood’ is. Hij wil zichzelf kandidaat stellen voor de presidentiële meerderheid.

Macron won zaterdag de verkiezingen en zijn partij is sindsdien begonnen met het kiezen van kandidaten voor de parlementaire verkiezingen, om zo een meerderheid te verkrijgen. De partij heeft zijn naam veranderd van ‘En Marche!’ naar ‘La République en Marche’ en hoopt een lijst met kandidaten samen te stellen met Franse politici en mensen uit het maatschappelijk middenveld.

Manuel Valls, die binnen de socialistische PS bekend staat als rechts, trad terug als premier toen hij zichzelf verkiesbaar stelde als presidentskandidaat voor de socialisten. Toen hij die verkiezingsstrijd niet won, steunde hij daarna Macron om president te worden.

Verraad

En Marche heeft hem echter nog niet met open armen verwelkomd. Een woordvoerder van Macron meldde dat hij nog niet officieel geregistreerd is als kandidaat. ’Hij had zich net als iedereen aan moeten melden, omdat de regels voor iedereen hetzelfde zijn. Als je je niet aanmeld, kun je niet geselecteerd worden door En Marche. Hij heeft vierentwintig uur’ aldus de woordvoerder.

De uitspraak van Valls waarin hij de socialistische partij dood verklaarde, zorgde voor woedende reacties van partijleden en collega’s. ‘Ik hoop voor Frankrijk, dat Brutus en Judas niet op zoek zijn naar een nominatie van En Marche’ zei de socialistische politicus Alexis Bachelay.

Het interview waarin Vall de uitspraken deed kwam enkele uren nadat er een documentaire over de campagne van Emmanuel Macron werd uitgezonden. In die documentaire noemde Macron hoe Manuel Valls gehandeld had, nadat François Hollande bekendmaakte dat hij zich niet opnieuw verkiesbaar zou stellen, een ‘echt verraad’. ‘Als er een verrader is, iemand die de trekker heeft overgehaald op Hollande, dan is het Valls’ aldus Macron.

Valls deed zijn uitspraken vlak voor de PS samenkwamen in een nationale bijeenkomst om zich te hergroeperen na hun verkiezingsnederlaag.

Update 10.30
Oud-premier Manuel Valls voldoet ‘op dit moment’ niet aan de voorwaarden om voor La République en Marche deel te nemen aan de parlementsverkiezingen. Dat heeft de toekomstige president Emmanuel Macron woensdag bekendgemaakt. Wie wel op de lijst staan voor de komende parlementsverkiezingen maakt Macron donderdag bekend.

“Op dit moment voldoet hij niet aan de acceptatiecriteria. Bovendien willen we geen oude politici recycleren”, aldus Jean-Paul Delevoye, die de kandidatenlijst voor de parlementsverkiezingen samenstelt.

Foto: CC Parti socialiste

Geef een reactie

Laatste reacties (15)