34

Maori’s tegen aanmeren replica schip barbaar / ontdekkingsreiziger Cook

Na klachten van Maori’s heeft Mangonui, een dorp in Nieuw-Zeeland, besloten dat een replica van de Endeavour niet welkom is in de haven. Aan boord van de Endeavour voer de Britse ontdekkingsreiziger James Cook in de 18e eeuw naar Nieuw-Zeeland.

De Maori’s omschrijven Cook als een ‘barbaar’. “Overal waar hij naartoe ging, waren er moorden, ontvoeringen en verkrachtingen”, stelt Anahera Herbert-Graves, die aan het hoofd staat van de Ngāti Kahu iwi, tegenover de New Zealand Herald. “Voor inheemse volkeren was zijn komst heel slecht.” Volgens Herbert-Graves zou het aanmeren in Mangonui ook ahistorisch zijn. “Hij is aan Mangonui voorbij gevaren.”

Het geplande bezoek van de replica van de Endeavour maakt onderdeel uit van Tuia 250: een serie evenementen om te markeren dat de Britten en de Maori’s elkaar 250 jaar geleden voor het eerst – in de woorden van de organisatoren – ‘ontmoetten’. Graves: “Cook heeft niets ontdekt en wij maken bezwaar tegen eufemismen als ‘ontmoetingen’ voor wat in werkelijkheid invasies waren.”

Cc-foto: Dennis4trigger

Geef een reactie

Laatste reacties (34)