65

Marcel van Dam: ‘Nederlandse politiek lijkt op Noord-Korea’

Volkskrant-columnist vindt de Nederlandse democratie geen democratie meer ... GroenLinks-leider Femke Halsema gaat met hem in debat

Marcel van Dam signaleert Noordkoreaanse toestanden in de Nederlandse politiek. Zo worden lijsttrekkers bijna altijd met 100% van de stemmen verkozen, zei hij donderdag in De Wereld Draait Door.


Door redactie Joop

Volgens Van Dam zijn lijsttrekkersverkiezingen voorgekookt en hebben de eigen partijleden in feite geen enkele keuze. Tegenkandidaten zijn er doorgaans niet, vaak ook omdat ze door een commissie vaak worden afgewezen als serieuze kandidaat. Ook de samenstelling van kandidatenlijsten wordt door commissies gedaan, waarna de leden doorgaans weinig meer aan de volgorde kunnen veranderen. 

Ook het kiesstelsel zelf is aan verandering toe, meent de oud-minister. Zo zou de burger zich ook moeten kunnen uitspreken over de coalitie die gewenst is. “De kiezer heeft nu geen enkele invloed op wie ons gaat regeren”, betoogde Van Dam. 

Halsema ging vol de discussie met Van Dam aan. Ze bestreed dat partijen hun leden geen enkele ruimte bieden. Wel was ze het met Van Dam eens dat het verkiezingsstelsel aan verandering toe is. Al klonk er twijfel bij haar door of Van Dams partij (de oud-PvdA’er gaat ook dit jaar SP stemmen) zelf wel echt de daarbij horende openheid betracht.

Geef een reactie

Laatste reacties (65)