158

Marcouch: GroenLinks is laf en laat agenten vallen

Fractievoorzitter GroenLinks Rotterdam aangevallen vanwege oprichting meldpunt voor ‘buitensporig politiegeweld’

Afgelopen week verscheen er een filmpje van een agente op internet. Ze schopte een dronken man op straat meerdere malen nadat hij al op de grond lag. Het filmpje zorgde voor veel ophef en verontwaardiging. Helemaal toen de korpsleiding later aangaf dat de agente juist had gehandeld. Voor Arno Bonte, fractievoorzitter van GroenLinks Rotterdam was het de aanleiding om een meldpunt op te richten voor ‘buitensporig politiegeweld’. Eén initiatief dat PvdA Kamerlid Marcouch als lafheid bestempelt.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

In het filmpje is niet te zien wat er aan vooraf ging. Toch was het voor Bonte genoeg om in actie te komen omdat naar zijn mening de korpsleiding niet zijn verantwoordelijkheid neemt. In Debat op 2 zei hij vanavond dat zulke filmpjes tot meer agressie kunnen leiden. 

Afgelopen woensdag riep Bonte daarom politieknuppel.nl in het leven waar mensen melding kunnen doen van ‘buitensporig politiegeweld’. Inmiddels heeft GroenLinks al honderd meldingen binnengekregen. 

De korpleiding die het in het debat mocht opnemen tegen Bonte vindt dat hij overdrijft met zijn meldpunt. Ook PvdA Kamerlid Marcouch vindt dat Bonte te ver gaat.

“U bent geschokt door het geweld, maar het is geweld onder bevoegd gezag; het OM de rijksrecherche. U zou excuses moeten aanbieden aan die agenten en eens moeten zien wat handhaven voor die agenten betekent”, zei hij geëmotioneerd tijdens het debat. 

Marcouch, zelf ook agent geweest in Amsterdam, vindt dat de politiek agenten niet in de steek moet laten na een incident als deze. “Beter kun je zorgen voor betere opleidingen en betere faciliteiten”, aldus Marcouch. 

De agente uit het filmpje krijgt geen straf voor haar handelen. De korpsleiding staat achter haar. Iets wat voor wetenschapsjournalist Rik Smits onbegrijpelijk is. “Er is een heel groot verschil tussen verwerven van gezag en ontzag”, zei hij tijdens het debat. Volgens hem is duidelijk op te beelden te zien dat het dit keer om ontzag ging.

Frans Heeres, korpschef Midden- en West Brabant zei dat het bij een weerloze situatie kan voorkomen dat een agent zich verliest. “Dat is dan niet professioneel gedrag, maar die melding daarover kan ook bij de politie.” Jaap Timmer, promovendus op politiegeweld sluit zich bij die mening aan. De afgelopen jaren laten cijfers geen toename van politiegeweld zijn. Wel merkte hij op dat de registratie van geweldsincidenten kan verbeteren. Dat is een punt dat Bonte had kunnen oppakken maar dit niet gedaan heeft. “Er staan vele wegen open op te protesteren. Via het tuchtrecht en strafrecht, maar er wordt nu teveel vanuit één incident een heel systeem aangeklaagd”, meent Timmer.  

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (158)