Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Marcron verdubbelt straffen op racisme en discriminatie in niet-openbare gesprekken

  •  
25-08-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
141 keer bekeken
  •  
35807793410_30305d6c97_k

© cc-foto: Global Partnership for Education https://flic.kr/p/Wydiss

De Franse regering gaat discriminatie en racisme harder aanpakken door de boetes fors te verhogen. Opvallend is dat het daarbij gaat om gesprekken of uitlatingen die niet openbaar beschikbaar zijn maar worden gedaan in gesprekken in kleine kring of bijvoorbeeld besloten Facebook-groepen. Individuen die zich schuldig maken aan discriminatie en haat op basis van afkomst, etniciteit, ras, religie, seksuele voorkeur of geslacht kunnen boetes opgelegd krijgen tot 3000 euro in het geval van recidive en 1500 euro voor een eerste keer. Ook taakstraffen of verplichte cursussen zijn aan het arsenaal van straffen toegevoegd voor deze misdrijven. Wie in het openbaar discrimineert riskeerde al een gevangenisstraf van zes maanden. Bedrijven en organisaties kunnen tot 15.000 euro boete krijgen.
In zijn verkiezingscampagne heeft president Emmanuel Macron al duidelijk gemaakt dat hij discriminatie en racisme ziet als grote maatschappelijke bedreigingen die de nationale eenheid en vooruitgang in gevaar brengen. De president kiest daarmee een andere koers dan bijvoorbeeld premier Rutte die discriminatie ziet als iets waar hij ‘niets’ tegen kan doen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.