Laatste update 19:03
91

Marechaussee voert klimaatdemonstranten weg uit winkelcentrum Schiphol

Update 19:00

Er zijn 25 demonstranten gearresteerd. GroenLinks-gemeenteraadslid Imane Nadif die de actie bezocht om solidariteit te betuigen is door de autoriteiten “bestuurlijk verplaatst” wegens burgerlijke ongehoorzaamheid, meldt de partij.

Tijdens een vreedzame demonstratie tegen de groei van Schiphol is het Amsterdamse GroenLinks-raadslid Imane Nadif meegenomen door de Marechaussee. Ze wordt “bestuurlijk verplaatst.” Nadif was aanwezig om de demonstranten een hart onder de riem te steken. Nadat ze zich voegde bij de demonstranten, is ze meegenomen voor burgerlijke ongehoorzaamheid. Imane Nadif: “We leven midden in een klimaatcrisis en Schiphol wil groeien. Dat is niet houdbaar. Deze mensen maken zich terecht enorme zorgen en zien deze burgerlijke ongehoorzaamheid als laatste middel om hun stem te laten horen.” GroenLinks Amsterdam staat achter Imane Nadif. In plaats van in te zetten op groei van het vliegverkeer moet Nederland werk maken van het stopzetten van de vele subsidies die de luchtvaart ontvangt en alternatieven veel aantrekkelijker maken.

Eerder

Honderden demonstranten van Greenpeace en Extinction Rebellion hebben zaterdagochtend het winkelcentrum Schiphol Plaza bezet. Ze doen dat in het kader van het Protestival, een 24-uurs actie tegen de rol van de luchthaven in het aanjagen van de klimaatcrisis. De marechaussee trad snel op tegen de actievoerders. Een onbekend aantal mensen is gearresteerd, anderen werden naar buiten gevoerd.

“De autoriteiten grijpen in bij Protestival. Dit betreuren wij ten zeerste. Onze actievoerders wilden een vreedzaam protest organiseren in Schiphol Plaza om deze grote vervuiler tot verantwoording te roepen. Wij hebben deze demonstratie ruim van te voren aangekondigd bij Schiphol en de burgemeester. Het recht op betoging is een groot goed, ook op een luchthaven”, aldus Greenpeace campagneleider Dewi Zloch.

Greenpeace had ook nog een verrassing in petto. Op de grote reclamezuil naast de verkeerstoren is in de ochtend een grote spandoek opgehangen met de tekst: Schiphol vliegt alle klimaatgrenzen voorbij. Ook hangt er een spandoek waar namen op worden geschreven van mensen die de klimaatactie steunen. Eerder stuurden al duizenden mensen een sms’je naar Schiphol om een klimaatplan te eisen. Het doel van de actie is niet om reizigers te hinderen, maar om een klimaatplan van de luchthaven te eisen. De gemeente Haarlemmermeer wil niet dat er binnen gedemonstreerd wordt.

Volgens de organisatoren wordt de actie uitgevoerd door getrainde activisten die vast van plan zijn 24 uur te blijven. “Wij beroepen ons op ons recht op vreedzaam protest. Bovendien is het niet ons doel om reizigers te hinderen. Daarom vragen we in het hart van de vervuiling aan Schiphol om met een klimaatplan te komen. De luchtvaart kan de dans niet blijven ontspringen.”

De actievoerders eisen een klimaatplan van Schiphol. Dat betekent volgens hen minder vluchten, geen Lelystad Airport, korte afstandsvluchten vervangen door de trein en het steunen van een eerlijke prijs voor vliegen. Schiphol is nu het grootste tax-free tankstation van Nederland en op de tickets zit ook geen belasting.

Greenpeace verzorgt een livestream van de actie

foto: © Marten van Dijl / Greenpeace

Geef een reactie

Laatste reacties (91)