Laatste update 18:05
50

Marianne Thieme vertrekt uit Tweede Kamer

Marianne Thieme, fractievoorzitter en oprichtster van de Partij voor de Dieren, vertrekt uit de Tweede Kamer. Dat heeft ze gemeld op een bijeenkomst van de partij. “Afgelopen mei, na de 24e succesvolle verkiezing sinds onze oprichting, heb ik besloten dat het een goed moment is om het stokje over te dragen zodat er de komende anderhalf jaar, tot de volgende verkiezingen, kan worden gewerkt aan mijn opvolging”.

Thieme werd in 2006 verkozen in het parlement. Ze was de eerste volksvertegenwoordiger van een dierenpartij ter wereld. Esther Ouwehand neemt het fractievoorzitterschap over. Eva van Esch, nu nog fractievoorzitter in de gemeente Utrecht, zal toetreden tot de vierkoppige fractie.

Thieme heeft aangekondigd buiten het parlement politiek actief te blijven voor de idealen van de partij.

Volgens Ouwehand is er geen directe aanleiding. Thieme koos dit moment omdat er over anderhalf jaar nieuwe verkiezingen zijn en een opvolger dan ingewerkt kan worden. Collega politici zijn vol lof over Thieme, meldt de NOS:

Lilian Marijnissen (SP) vindt het vertrek van Thieme jammer en stelt dat “de Tweede Kamer een bevlogen politica verliest. Iemand bij wie de idealen altijd voorop staan”. GroenLinks-voorman Jesse Klaver roemt Thieme als een “groot voorvechter voor groene politiek”.

Geef een reactie

Laatste reacties (50)