11

Marine le Pen blijkt toch niet zo populair

Partij van voormalig president Nicolas Sarkozy wint eerste ronde Franse regionale verkiezingen ... In Spanje kan Podemos, de 'Spaanse Syriza' rekenen op 15 zetels

De Franse partij UMP van voormalig president Nicolas Sarkozy heeft de eerste ronde van de regionale verkiezingen in Frankrijk gewonnen. Dat schrijft onder meer het Financieele Dagblad op basis van de exitpolls. De uitkomst is een flinke tegenvaller voor de extreemrechtse partij van Marine le Pen, le Front National.

Le Pen werd met 26,4 procent tweede, terwijl haar partij had gehoopt op de eerste plaats. De opkomst was hoger dan verwacht, met iets meer dan 50 procent. In 2011 ging nog 45 procent van de kiezers naar de stembus.

De partij van president François Hollande moet genoegen nemen met een derde plaats. De Parti Socialiste kon slechts rekenen op 20,9 procent van de stemmen.

De verkiezingen in Frankrijk gingen om de Departementale Raden, de besturen van de 101 departementen. Die departementen zijn de derde bestuurslaag in Frankrijk. Alleen wanneer een partij de absolute meerderheid behaalt, mag het regeren in de departementen. Wanneer er geen absolute meerderheid wordt gehaald, volgt een tweede ronde tussen de twee partijen met de meeste stemmen.

De departementen zijn op hun beurt weer opgedeeld in 2054 kantons. De partij van Le Pen heeft in bijna 900 kantons de tweede ronde gehaald. Volgens NRC maakt de partij kans om in twee departementen, de noordelijke Aisne en de Vaucluse in het zuiden van het land, de leidende partij te worden. De Socialistische Partij heeft nu nog 61 departementen in handen. Verwacht wordt dat dit aantal in de tweede stemronde zal dalen, naar slechts 20.

Ondanks het verlies van de Socialistische Partij is de Franse premier Manuel Valls blij met de winst van de conservatieve UMP. Vall verklaarde tegen RTL-radio ‘in zekere zin blij’ te zijn dat de steun voor Front National toch minder was dan verwacht.

Spanje
Ook in Spanje vonden dit weekend verkiezingen plaats. Daar heeft de protestpartij Podemos (wij kunnen), ook wel de Spaanse Syriza genoemd, in één klap 15 van de 109 zetels behaald. Hoewel peilingen de partij recentelijk bijna een kwart van de stemmen, sprak de leider van de partij, Pablo Iglesias, van een goede start voor zijn beweging.

De centrumrechtse Volkspartij (PP), die in Madrid de macht in handen heeft, verloor fors en ging van 50 naar 33 zetels. De regeringspartij in Andalusië, de sociaal-democratische PSOE, kwam uit op 47 zetels. PSOE is dan ook nog steeds de grootste partij in de regio.

FD: Partij Sarkozy wint nek-aan-nekrace Franse regionale verkiezingen
NRC: Franse socialisten afgestraft in departementsverkiezingen
The Guardian: Spanish anti-austerity party Podemos wins 15 seats in Andalusia 

cc-foto: Marie II

Geef een reactie

Laatste reacties (11)