29

Marine Le Pen onderzocht vanwege IS executietweets

Partijleider extreem-rechtse Front National verspreidt gewelddadige beelden om ruzie journalist die partij met IS vergeleek

De partijleider van het extreem-rechtse Front National wordt gerechtelijk onderzocht vanwege het verspreiden van gewelddadige beelden. Zij zou uit woede drie foto’s van IS-executies getweet hebben, omdat zij door een Franse journalist met de terreurgroep werd vergeleken.

De foto’s die Le Pen tweette waren van de onthoofding van de Amerikaanse journalist James Foley en de levend verbrande Jordanese piloot Anwar Tarawneh. Die tweette de partijleider met de woorden ‘dit is Daesh’. 

Een Franse journalist had eerder een vergelijking getrokken tussen IS en Front National en beweerde dat ze beiden uit dezelfde soort identiteit ontstaan. Dat resulteerde in de gewelddadige executiebeelden op Twitter.

De minister van Binnenlandse Zaken, Bernard Cazeneuve heeft initiatief genomen voor het onderzoek. Justitie kijkt nu of er regels zijn overtreden maar ook vanuit sociale media ontving Le Pen veel kritiek. Premier Valls liet zich horen door zijn extreem-rechtse collega te beschuldigen van het ‘opstoken van het publieke debat’.

Uiteraard vindt Le Pen dat ze zich nergens schuldig aan heeft gemaakt. In een interview op radiozender Europe 1 laat ze haar ongenoegen blijken. Voorbijgaand aan het feit dat de extreem gewelddadige beelden voor slachtoffers of nabestaanden kwetsend kunnen zijn. 

Gaat Cazeneuve me nu vervolgen omdat ik IS heb beledigd? Zoals gewoonlijk verkiest men om diegenen die iets aankaarten te veroordelen, in plaats van diegenen die het begaan.

cc foto: European Parliament

Geef een reactie

Laatste reacties (29)