14

Marine Le Pen spreekt neofascisten toe in ‘warme’ videoboodschap

Front National-leidster is doorgaans erg voorzichtig met wie ze haar vrienden noemt, maar sluit nu de neofascisten van Pegida in haar hart ... Spreekt menigte in videoboodschap toe

Marine le Pen, vriendin van PVV-leider Geert Wilders en voorvrouw van de Franse partij Front National, is doorgaans erg terughoudend met wie ze haar vrienden noemt. Haar vader, Jean-Marie le Pen, haalde in het verleden veelvuldig het nieuws vanwege zijn antisemitische uitspraken. Om ervoor te zorgen dat de partij de smet van antisemitisme kwijt raakt, houdt zijn dochter zich braaf aan alle ongeschreven regels. Maar afgelopen week maakte ze toch een misstap.


In een videobericht van 28 februari spreekt Marine le Pen demonstranten in Rome toe. Onder hen voornamelijk leden van de Italiaanse Lega Nord, de extreem-rechtse Griekse Gouden Dageraad en de Duitse fascisten van Pegida.

Le Pen zei:

Nu ik niet in staat ben om mij in persoon bij jullie te voegen, wil ik jullie een warme groet en dit bericht van steun toezenden, nu blijkt dat jullie vandaag in enorme aantallen in Rome bijeen zijn gekomen om te protesteren tegen het dodelijke beleid in heel Europa. Ik roep u allen op vertrouwen en moed te houden en de toekomst met een glimlach en vastberadenheid tegemoet te treden. En trots te zijn op onszelf.”

Volgens de Franse nieuwssite Mediapart hielden demonstranten bij de betoging onder meer beelden van Benito Mussolini omhoog, evenals Keltische kruisen – hét symbool van neofascistische bewegingen.

Vrijdag haastte Marine le Pen zich te zeggen dat zij niet in de hand heeft wie er op komen dagen bij een demonstratie.

Geef een reactie

Laatste reacties (14)