Laatste update 21:21
21

Le Pen weigert frauduleus misbruikt Europees geld terug te betalen

De Franse politica Marine Le Pen (Front National) moet het Europees Parlement meer dan 300.000 euro terugbetalen, maar weigert dat te doen. Uit een recent fraudeschandaal blijkt dat Le Pen nationale medewerkers betaald heeft met geld dat bedoeld is voor medewerkers van het Europees Parlement. In totaal moest ze voor 31 januari 298.000 euro terugbetalen en voor eind februari nog eens 42.000 euro. Le Pen weigert echter het geld terug te betalen, en weigert eveneens aan te tonen dat haar medewerkers wel ‘legaal’ werk zouden hebben verricht.

De medewerkers die betaald zijn uit het EU-budget zijn Catherine Griset en Thierry Légier. Griset werkte op een afdeling in de omgeving van Parijs en Légier was de lijfwacht van Le Pen.

Nu Le Pen weigert het geld terug te betalen, zal het Parlement vermoedelijk de helft van haar salaris inhouden.

Le Pen heeft zich gekandideerd voor het Franse presidentschap, al heeft ze grote moeite haar verkiezingscampagne te financieren. De campagnekas is zo goed als leeg en ze komt zo’n zes miljoen euro tekort.

Le Pen is niet de enige bij wie financiële “gedoe” tot ophef leidt. Haar weigering om het frauduleus misbruikte geld terug te betalen wordt bijna overschaduwd door een andere rechtse presidentskandidaat en wel François Fillon. Zijn vrouw Penelope heeft als parlementair assistent van hem en zijn plaatsvervanger Marc Joulaud zo’n 830.000 euro verdiend door ‘spookbanen’ te vervullen. Eerder werd nog gemeld dat zij 500.000 euro had verdiend. Het is in Frankrijk geen taboe om je echtgenote als assistent in te huren, onder voorwaarde dat zij ook daadwerkelijk het werk verricht. Daar zou volgens Le Canard Enchaîné geen sprake van zijn. Volgens Fillon zou ze sinds 1997 voor hem werken, maar Le Canard schrijft dat ze ook tussen 1988 en 1990 voor hem werkte. Bovendien zou ze in 2007 10.167 euro per maand hebben verdiend toen ze voor de afgevaardigde Joulaud werkte. “Daarmee verdiende ze niet alleen meer dan haar baas, maar ook 1.200 euro meer dan het bedrag dat Joulaud van de Assemblée kreeg om maximaal vijf assistenten te betalen.”

Le Monde: Marine Le Pen refuse de restituer 300 000 euros au Parlement européen

cc-foto: EP

Geef een reactie

Laatste reacties (21)