Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Marine start missie tegen mensensmokkel op zee

  •  
22-06-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
EU-missie.jpg
EU-missie om vluchtelingenstroom aan te pakken begint volgende week op zee … doel is ook vanuit Libië te gaan strijden tegen mensensmokkel
De Europese Unie heeft maandag besloten om mensensmokkelaars met een speciale marinemissie aan te gaan pakken op zee.
Doel van de missie is om de werkwijze van mensensmokkelaars in kaart te brengen zodat ze beter tegengehouden kunnen worden. Dagelijks vertrekken er boten met vluchtelingen die een veilig leven zoeken in Europa, maar een groot risico lopen op het open water. Bij de vele pogingen te vluchten, zijn tot nu toe zeker 2000 vluchtelingen verdronken.
De marinemissie zal in eerste instantie bestaan uit extra bewaking van smokkelnetwerken met duikboten, patrouille-helikopters en drones.  Maar de bedoeling is om later ook smokkelboten te vernietigen en de mensenhandel aan te pakken in Libië zelf, schrijft de NOS. Daarvandaan vertrekken de meeste vluchtelingen in de richting van Griekenland en Italië.
De marinemissie start naar verwachting volgende week in internationale wateren en internationaal luchtruim, totdat de EU ook toegang krijgt tot Libisch gebied. EU-buitenlandchef Federica Mogherini in de Volkskrant:
Er zijn dingen die we in internationale wateren kunnen doen waar we vandaag al mee kunnen beginnen.
CC foto: Rock Cohen

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.