Laatste update 23:02
63

Marinier: ‘Molukse treinkapers mochten bestorming niet overleven’

De Nederlandse regering heeft voor de bestorming van de trein die in 1977 gekaapt werd bij De Punt opdracht gegeven om alle Molukse Nederlanders die bij de kaping betrokken waren om te brengen. Een vertegenwoordiger van de regering zou in een briefing voor de bevrijdingsactie hebben uitgesproken dat de kapers de bestorming niet mochten overleven. Dat zegt een marinier die bij de actie betrokken was. De marinier, die anoniem wil blijven, heeft zijn advocaat opdracht gegeven om zijn verhaal naar buiten brengen.

De verklaringen zijn mogelijk van groot belang voor de rechtszaak die nabestaanden van twee Molukse kapers hebben aangespannen tegen de Nederlandse staat. Ze worden bijgestaan door de Amsterdamse advocaat Jos Rijser, die eerder actief was als advocaat voor mariniers die bij de bestorming betrokken waren. Rijser verklaart aan de NOS dat hij veel tijd met de bewuste ex-marinier heeft doorgebracht:

“Hij heeft mij toen verteld dat er aan de vooravond van de bevrijding van de trein bij De Punt een briefing voor de mariniers is geweest. Bij die briefing is door een betrokken autoriteit, die daarvoor speciaal uit Den Haag kwam namens de regering, duidelijk gemaakt dat het de wens van de regering was dat geen enkele kaper het zou overleven.”

Ook de mariniers die tegelijkertijd de gijzeling in een school in Bovensmilde moesten beëindigen zouden die opdracht hebben gehad. Rijser is bereid om zijn verklaring onder ede bij de rechtbank te herhalen.

Geef een reactie

Laatste reacties (63)