26

Mark en Geert zetten Torentje in om restzetel Senaat binnen te halen

Onafhankelijke provinciale partij Zeeland uitgenodigd op het Torentje. Premier en gedoogpartner willen voorkomen dat Onafhankelijke Staten Fractie zetel krijgt

Premier Mark Rutte en zijn gedoogpartner Geert Wilders lijken alles op alles te zetten om de restzetel in de Eerste Kamer voor de coalitie binnen te halen. Ze nodigen de onafhankelijke provinciale partijen zelfs uit op het Torentje voor persoonlijk overleg. De voorzitter van de Partij voor Zeeland (PvZ) mocht deze eer al genieten, zo schrijft het Zeeuwse krant PZC. Die was eerst van plan om de Onafhankelijke Staten Fractie aan een zetel te helpen, maar nu niet meer.

Op 23 mei kiezen de Statenleden in alle provincies een nieuwe Eerste Kamer. PZC schrijft dat PvZ-voorzitter Johan Robesin vorige week tot zijn grote verrassing werd uitgenodigd voor een gesprek in het Torentje, samen met PVV-leider Geert Wilders. De heren wilden met hem van gedachten wisselen over Robesins dilemma met de toekomst van de Onafhankelijke Senaats Fractie (OSF).

Vóór de Statenverkiezingen was duidelijk waar Robesins stem naartoe zou gaan. Naar de OSF, die de onafhankelijke provinciale partijen in Den Haag vertegenwoordigt. De OSF heeft bij de Provinciale Statenverkiezingen echter niet genoeg stemmen gehaald voor een eigen zetel.

Jan Nagel van 50Plus, die zich van ruim een senaatszetel verzekerd weet, heeft aangeboden de OSF aan de benodigde extra stemmen te helpen. Dan zou Nagels nummer twee, Kees de Lange, Eerste Kamerlid voor de OSF worden. Robesin had aanvankelijk wel oren naar het aanbod van Nagel. Maar aarzelend, want hoe ferm zou de 50Plus-man op de OSF-stoel het onafhankelijke geluid laten klinken? Zou het resulaat van de constructie niet veel eerder zijn dat 50Plus over twee zetels kan beschikken, waardoor het kabinet niet aan een meerderheid in de Eerste Kamer zou komen?
Het gesprek met Rutte en Wilders heeft Robesins reserves over het opzetje met 50Plus bevestigd. “Ik ben er nu uit”, liet hij dinsdag weten. “Ik doe het niet. Jammer voor de OSF, maar ik heb er geen vertrouwen in dat die met de hulp van 50Plus verkregen zetel uiteindelijk niet gewoon een tweede zetel voor Nagel zal zijn.”

Robesin is er nog niet uit welke partij volgende maand welzijn steun krijgt. Hij is dezer dagen een graag geziene gast in VVD- en PVV-kringen. De liberale partij wil bijval van de PvZ voor de provinciale coalitie van VVD, PvdA, CDA en SGP in Zeeland. De PVV lonkt naar de PvZ-stemmen, omdat daarmee de provinciale lijsttrekker Peter van Dijk aan een zetel in de Senaat kan worden geholpen, aldus PZC.

Uit eerdere berichtgeving van PZC blijkt overigens dat Robesin na de provinciale statenverkiezingen zijn voorkeur al heeft uitgesproken voor de PVV. Rutte en Wilders preken wat dat betreft voor eigen parochie.

Lees meer bij PZC: Mark en Geert wijzen Johan Robesin de weg

Geef een reactie

Laatste reacties (26)