Laatste update 14:44
46

Mark Rutte drukt snor tijdens vragenuurtje over dividenddeal

Tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer vond Mark Rutte het niet nodig om zelf vragen te beantwoorden die aan hem gesteld werden, onder meer over de omstreden dividenddeal met Shell. In plaats daarvan stuurde Rutte staatssecretaris Snel van Financiën. Tot grote woede van de Kamer die nu heeft geëist dat de premier alsnog komt opdagen.

Afgelopen weekend werden details duidelijk rond de dividenddeal tussen Shell en de Belastingdienst. Zo bleek dat de Nederlandse schatkist zo’n 7 miljard euro is misgelopen omdat het Britse deel van de aandeelhouders werd vrijgesteld van dividendbelasting. Dit in tegenspraak met Europese regelgeving. Onder meer SP-leider Lilian Marijnissen wilde Rutte hierover aan de tand voelen, maar die voelde zich dus niet geroepen tekst en uitleg te komen geven.

‘Minachting van de Kamer’, vond GroenLinks-leider Jesse Klaver. In het tv-programma Jinek liet hij maandagavond al weten een parlementaire enquête naar de deal te willen. Over het wegblijven van Rutte in de Kamer zei hij: ‘Ik wil dat hij hier aanwezig is. Ik weet niet wat hij heeft te verbergen, maar hij is hier niet, en dat kan niet.’

VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff liet weten de klachten van de oppositie maar onzin te vinden. Hij benadrukte dat het kabinet bepaalt wie de vragen komt beantwoorden, en niet de oppositie. Pas na hevige verontwaardiging van vrijwel de gehele oppositie, besloot Rutte alsnog zijn gezicht te laten zien in de Kamer.

Bron: AD / cc-foto: EU2017EE

Geef een reactie

Laatste reacties (46)