102

Mark Rutte: Wilders, u levert geen bijdrage aan deze samenleving

De langverwachte reactie op de Marokkanen-uitspraken van Wilders ... Felle kritiek op PVV-voorman ... Wilders geisoleerd tijdens debat

Een stevig moment donderdag tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen wanneer de premier Geert Wilders direct aanspreekt op zijn ‘Minder-Marokkanen’ uitspraken eerder dit jaar. Rutte wil benadrukt hebben dat hij erover gesproken heeft met zijn vrienden, waaronder mensen die door Wilders werden aangesproken op hun etnische achtergrond.

De impact die het heeft op kinderen uit die gemeenschap, waarover Wilders overigens de vrijheid heeft om ze te zeggen wat hij wil.. Ik wil duidelijk gezegd hebben dat hij in een land leeft waarin iedereen die een positieve bijdrage wil leveren aan de samenleving een rechtstaat vindt die voor hen allemaal geldt.

Wilders vindt dat de premier moet kijken naar Opsporing Verzocht. “Ja we moeten de grenzen sluiten voor mensen uit islamitische landen. Mensen die de sharia belangrijker vinden dan onze nationale wetten, dat we geen plaats hebben voor hen in Nederland. Zij en criminelen zouden ons land moeten verlaten.”

Rutte: “De politieke correctheid dat je zou moeten benoemen dat sommige bevolkingsgroepen oververtegenwoordigd zijn in statistieken hebben we al gedaan in de Kamer en draagt niet bij aan een oplossing.”

Rutte is ervan overtuigd dat er wel degelijk discriminatie is naar allochtonen toe en ziet mede de uitspraken van Wilders als bron daarvoor.

Ik spreek vaak jongeren die gediscrimineerd worden omdat ze Mohammed of Fatima heten. Helaas is bij sommige bij die groepen sprake van discriminatie maar uiteindelijk kun je wel burgemeester van Rotterdam worden. Wat de heer Wilders doet is feitelijk zeggen: U heeft dat geloof of u komt uit die groep.. Woorden hebben een betekenis en ik mag ook mijn woorden kiezen. U levert geen bijdrage aan deze samenleving, maar aan het zwakker maken van deze samenleving.

Volgens de PVV-fractievoorzitter Wilders hadden de straten vol moeten staan met islamitische Nederlanders die zouden scanderen dat IS niet hun islam symboliseert. De impact van de woorden van Wilders zijn immens, maar staan tot niets tot de Marokkaan die een bijdrage levert aan Nederland zegt Rutte, en hij zou daarom ook willen dat iedereen zo’n persoon zou steunen.

Diederik Samsom (PvdA) geeft aan dat hij Rutte had uitgedaagd om afstand te nemen van de woorden van Wilders, en benoemt Wilders als haatprediker op een parlementaire stoel. Rutte is, zoals hij zegt, een premier van alle Nederlanders. “Ik ben blij dat ik zojuist een premier heb gezien die dat doet.”

Geef een reactie

Laatste reacties (102)