198

Mark, wat doe jij?

Finse premier neemt asielzoeker in huis… Overal in Europa staan politici en particulieren op om hulp te bieden… Premier Rutte blijft stil

De premier van Finland, Juha Sipilä van de Finse Centrumpartij, gaat asielzoekers in huis nemen. Vanaf volgend jaar stelt hij zijn huis beschikbaar voor vluchtelingen met daarbij de boodschap dat alle Finnen zijn voorbeeld zouden moeten volgen.

Dat schrijft onder andere de Volkskrant, zaterdag. Sipilä zegt:

We moeten in de spiegel kijken en vragen hoe we kunnen helpen.

Sipilä is van mening dat het idee 160 duizend Syrische asielzoekers over Europese landen te verdelen niet verplicht zou moeten zijn, maar op vrijwillige basis zou moeten gaan. En hij hoopt dat Finland daarmee het goede voorbeeld gaat geven.

Maar hij is niet de enige. Steeds meer mensen nemen het initiatief zelf een bijdrage te leveren aan de aanpak van de vluchtelingencrisis. In Nederland kunnen op de Facebookpagina ‘Gastgezinvoorvluchteling’ mensen zich aanbieden als gastgezin. Meer dan tienduizend gezinnen hebben dat inmiddels al gedaan.

Ook de site ‘Slaapzakken voor Lesbos‘ trekt veel bezoek. Mensen doneren hier een slaapzak voor de vluchtelingen op eiland Lesbos, die geen middelen hebben zich warm te houden, wat hard nodig is nu de herfst eraan komt.

In de Wereld Draait Door vertelde actrice Hanna Verboom deze week dat ook zijn een plek vrij gaat maken om een vluchteling op te vangen, net als haar collega Halina Reijn dat doet. Myrthe Hilkens is van plan naar Griekenland te reizen om daar de handen uit de mouwen steken om vluchtelingen te helpen.

Heel Europa
Overal in Europa worden initiatieven gelanceerd van hulporganisaties en particulieren om vluchtelingen op te vangen.

Zo is in Parijs een soort ‘airbnb voor asielzoekers‘ gelanceerd waarvoor honderden Parijzenaars een extra kamer of verdieping beschikbaar stellen. Ook in Zwitserland bieden steeds meer mensen hulp aan. Daar stellen expats woonruimte beschikbaar.
Ook steeds meer Zweden en Denen verzamelen kleding om naar Griekenland te brengen, waar vluchtelingen straks letterlijk in de kou zitten.

Kentering in het debat
Dagblad Trouw schrijft zaterdag over de kentering die duidelijk merkbaar is in het vluchtelingendebat. In steeds meer lidstaten van de Europese Unie neemt de weerstand tegen de toestroom van vluchtelingen af.

De Britse premier David Cameron liet vrijdag weten dat Engeland duizenden Syriërs uit vluchtelingenkampen gaat ophalen en extra maatregelen wil nemen om Syrische oorlogsslachtoffers te helpen.

Ook Litouwen maakte bekend meer vluchtelingen te willen opvangen. De president van Litouwen, Dalia Grybauskaite:

Het probleem is gigantisch. Alle landen moeten solidariteit tonen met de lidstaten die de grootste instroom hebben.

Zelfs de landen die het meest kritisch waren over de opvang van extra vluchtelingen, zoals Slowakije en Hongarije, nemen nu mildere standpunten in en roepen op meer solidariteit te tonen.

Vanuit de Duitse politiek werd al eerder de oproep gedaan een asielzoeker in huis te nemen. Daar riep politicus Martin Patzelt Duitsers op een vluchteling op te vangen.

Kamerlid Joël Voordewind van de ChristenUnie wil dat Nederlanders die een vluchteling in huis nemen een beloning of belastingvoordeel krijgen. Daar diende hij deze week een motie over in. De Amsterdamse politicus heeft in het verleden zelf ook vluchtelingen in huis genomen, schrijft het Parool.

Herverdeling vluchtelingen
Komende woensdag wordt in Europa gesproken over een plan voor grootschalige herverdeling van vluchtelingen binnen Europa. Van de kant van onze premier Mark Rutte blijft het vooralsnog stil. Wat gaat hij doen voor woensdag?

Lees ook: ‘Hoe een aangrijpende foto het debat over de vluchtelingencrisis veranderde‘.

Geef een reactie

Laatste reacties (198)