38

Marktwaarde vrouw keldert boven de 30

Gelijk werk, gelijke beloning gaat nog lang niet op ... Vrouw tussen 25 en 30 jaar verdient 0,7 procent meer dan man ... Mannen verdienen gemiddeld 18% meer dan vrouwen

Verschillende kranten en nieuwswebsites melden vrijdag euforisch: ‘vrouw van bijna 30 verdient meer dan man’. Even denk je: Ha! Zie je wel, die vrouwen moeten niet zo zeuren. Er is toch wél zoiets als seksegelijkwaardigheid wat betreft loon. Maar dan komt de aap uit de mouw: vrouwen tussen de 25 en 30 jaar verdienen meer, omdat ze gemiddeld hoger opgeleid zijn, ergo meer waard zijn op de werkvloer. Bovendien is dat ‘meer’ een luttele 0,7 procent. Geen reden voor een feestje dus. Met dat gelijk werk, gelijke beloning gaat het nog niet zo rap. Mannen verdienen in Nederland nog steeds meer dan de vrouw, al wordt het verschil wel steeds kleiner.

De cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek op een rijtje:
– In 2008 verdienden mannen gemiddeld 20 procent meer dan vrouwen. In 2012 is dat percentage iets gezakt naar 18 procent.
– Vrouwen tussen de 25 en 30 jaar verdienen in 2012 per uur íets meer dan mannen. Een schijntje. Zie de grafiek hiernaast. Voor het minuscule lijntje niet kan lezen: het gaat om 0,7 procent.
– Mannen verdienen in de leeftijdscategorie 35-40 jaar 10 procent meer dan vrouwen.
– In de leeftijdscategorie 40-45 jaar is dit verschil 17 procent
– Mannen tussen de 50 en 55 jaar verdienen gemiddeld 24 procent meer dan hun vrouwelijke collegae. Het CBS wijt dit onder meer aan de carrière-onderbreking van vrouwen, of het werken van minder uren na de komst van kinderen. De vrouw zorgt voor de kinderen, terwijl de mannen verder bouwen aan hun carrière.In België weet Zij-kant wel raad met de ongelijke beloning van vrouwen. In de campagne in aanloop naar Equal Pay Day, heeft de organisatie bovenstaande video gelanceerd.

Geef een reactie

Laatste reacties (38)