Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Marktwerking in de zorg: Beleggers kopen huisartsenposten op

  •  
06-05-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
59 keer bekeken
  •  
menzis300.jpg
Twee investeerders en zorgverzekeraar Menzis hebben bijelkaar zo'n 155.000 patiënten

Zorgverzekeraar Menzis koopt steeds meer huisartsenpraktijken op. Inmiddels zijn ruim tachtigduizend mensen patiënt bij Zorgpunt, een dochterondernemeing van Menzis. Bouwondernemer Wessels en de familie Fentener van Vlissingen hebben bijelkaar zo’n 75.000 patiënten.
Zorgverzekeraar Menzis zegt de huisartsenzorg van binnenuit te willen verbeteren, maar de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) is kritisch:
Er ontstaat een scheve situatie als verzekeraars de zorg in hun eigen praktijken moeten inkopen. De patiënt moet er zeker van kunnen zijn dat hij van de huisarts de beste medische zorg krijft, niet de goedkoopste.
Volgens LHV is er nog niet geconstateerd dat Menzis invloed wil uitoefenen via Zorgpunt ‘maar we moeten er wel alert op zijn’, aldus een woordvoerder.
Bouwonderneming Wessels en de familie Fentener van Vlissingen hopen dat de huisartsenpraktijken, door steeds meer marktwerking in de zorg, over een jaar of vijf winstgevend zijn.
Zorgpunt ontkent dat Menzis afspraken maakt met de huisartsen over doorverwijzing naar ziekenhuizen en het voorschrijven van medicijnen. Directeur van Zorgpunt, De Hoop:
We hebben een verwijsbeleid en farmaciebeleid, vastgesteld door onze onafhankelijke gezondheidsraad. Ik heb alleen met Menzis te maken als aandeelhouder.
cc-foto: Freek Dech

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.