Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Marktwerking in de zorg is een ramp'

  •  
09-12-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
466 keer bekeken
  •  
Flickr_AlexBrenninkMeijer_SebastiaanTerBurg_300
Nationale ombudsman: 'Doorsnee ziekenhuisdirectie begrijpt eigen begroting niet meer'
De marktwerking in de zorg is op een ramp aan het uitlopen en “Den Haag heeft geen oog voor wat zich allemaal afspeelt”, zegt Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer bij BNR.
De komende twee à drie jaar zal de ramp zich alleen maar te verhevigen, zegt de ombudsman tegenover BNR:
De politiek luistert selectief, maar moet eigenlijk diep de samenleving in. De financiële prikkels in het systeem zijn zo ingewikkeld dat de doorsnee directie van een ziekenhuis zijn eigen begroting niet begrijpt en de toezichthouders, de patiënten en de verzorgden snappen ook helemaal niet wat er in hun financiën omgaat.
Volgens Brenninkmeijer wordt bij het bepalen van kwaliteit in de zorg ook niet goed gekeken naar wat er in de samenleving speelt. “Uiteindelijk bepaalt de patiënt wat dat is, en dat ziet er heel anders uit dan wat techneuten bedenken. De patiënt wil zekerheid en zorg, dat zijn de kernwoorden.”
Doordat de arts in een raar, ingewikkeld afrekensysteem verstrikt is geraakt, raakt ook het goede gesprek met de arts verloren. “Hij moet gaan zitten vinken en computerprogramma’s gehoorzamen en uiteindelijk rolt daar een of andere factuur uit”, aldus de Nationale ombudsman.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.